10 znakova da ste inteligentniji od prosjeka

136

Osobe sa višim koeficijentom inteligencije imaju neka zajednička obilježja, a analizom velike količine podataka naučnici su izdvojili ona koja se najčešće ponavljaju, piše portal 6yka.com. Najstarije ste dijete

Jedna studija je otkrila da je najstarije dijete u porodici obično najpametnije, ali to nema veze s genetikom. Norveški naučnici su sproveli istraživanje na oko 250.000 osoba starih između 18 i 19 godina koja je pokazala da u prosjeku prvorođeno dijete ima IQ 102, sljedeće dijete 100, a treće dijete 99.

“Studija je pokazala da prvorođeno dijete ima malo viši keoficijent inteligencije od mlađeg brata ili sestre. Razlika je stvarno mala, radi se o tek tri boda. Međutim, genetika nema veze s tim, stvar je do odnosa roditelja i djece, odnosno njihovog odnosa s prvorođenim dijetetom”, rekao je jedan od stručnjaka koji je radio na ovom istraživanju.

Vitki ste
Pre 10 godina sprovedena je studija tokom koje su stručnjaci davali testove inteligencije ispitanicima tokom dužeg vremenskog perioda. Rezultati su pokazali da kako se ispitanicima povećavao opseg struka, tako im se smanjivao koeficijent ineteligencije.
Druga studija sprovedena među predškolskom djecom pokazala je da je niži IQ povezan s problemima s težinom.

Imate mačku
Nova studija zaključila je da su osobe koje vole pse više od mačaka društvenije, ali one koje su se opredjelile za mačku imaju bolje rezultate na testovima inteligencije.

Majka vas je dojila
Jedno istraživanje je pokazalo da djeca koju majke doje odrastaju u pametniju djecu. Studija sprovedena na 3.000 djece zaključila je da djeca koja su pila majčino mlijeko u prvim mjesecima života imaju veći IQ od one koja nisu.

Rano ste naučili da čitate
Prije 4 godine sprovedena je studija koja je uključila 4.000 identičnih blizanaca. Stručnjaci su zaključili da su oni koji su ranije naučili da čitaju inteligentniji i da postižu bolje rezultate na ispitima.

Često ste zabrinuti
Ako ste često zabrinuti i mnogo toga vas muči, to bi mogao biti znak inteligencije, bar tako tvrdi jedna studija.

Zabavni ste
Ako se ljudi dobro osjećaju u vašem društvi i nasmijavate ih, naučnici tvrde da je vaš IQ viši od prosjeka.

Akos.ba
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *