Kopaonik! PAO PRVI SNIJEG Nagla promjena vremena i zahlađenje

215

-U nedelju kišni oblaci prelaze preko Srbije i odlaze na istok uz djelimično razvedravanje, najpre u toku jutra na sjeveru i zapadu Srbije. Na vrhu Kopaonika i visokim planinama iznad 1.500 nadmorske visine može osvanuti snijeg – najavili su meteorolozi.

-Kao i svake godine prvi sezonski sneg obraduje sve iskrene ljubitelje Kopaonika i skijanja uopšte. Međutim to je ipak samo prvi sneg, uvertira svega onoga što kasnijim odmicanjem kalendara i početkom same ski sezone sledi. Datum prve pojave snega i prvog snežnog pokrivača mogu se razlikovati. Statistički gledano merljivim snegom se smatra svaki sneg čija visina prelazi bar 1 cm.

Samo padanje snijega teoretski se može javiti već krajem prve dekade septembra, jer već tada u slučaju izraženog hladnog fronta sa okeana, praćenog padavinama, pri kraju padavina može doći do prelaza kiše u susnežicu i snijeg, te eventualnog i formiranje snježnog pokrivača.

Sa druge strane, datum prvog snežnog pokrivača zahvata jako široki spektar od kada postoje mjerenja na Kopaoniku. Belježen je od početka septembra pa do kraja novembra. Na primjer, prošle godine je to bilo 23. septembra, pretprošle 21. novembra, prije nje 29. novembra, a prije nje 24. oktobra, zatim 22. septembra, pa 5. oktobra, pa 23. septembra… Ako bi uzeli generalno srednju vrijednost, datum prvog snježnog pokrivača bi bio negde između 10. i 15. oktobra, dakle ovaj današnji snijeg je poranio u odnosu na prosjek. Ipak, jedna stvar vezuje gotovo sve dane sa prvim snježnim pokrivačem, a to je da traju jako kratko, u gotovo 90 odsto slučajeva tek manje od dana ili dva.

Ono što još vezuje veliki dio prvih snjegova je da su obično vrlo male visine, približno u 85 odsto slučajeva su manji od 5 cm, dok su velike visine tipične kada prvi snijeg okasni (tj. padne u novembru). Što se tiče pitanja da li na osnovu prvog snijega možemo bilo šta zaključiti o kvalitetu ski sezone, odgovor je naravno negativan, jer ne postoji apsolutno nikakva paralela u podacima sa time. Sinoptička situacija u ovom djelu godine nam nije nikakav pokazatelj onoga što slijedi kasnije – stoji u objavi na Instagramu.

Maksimalna dnevna temperatura na Kopaoniku biće sedam stepeni, a sutra osam.
Vreme narednih dana

U ponedeljak sveže uz par stepeni veću temperaturu nego u nedelju. U toku dana promenljiva oblačnost dolazi sa sjevera i usloviće povremenu kišu u sjevernim, a krajem dana i u centralnim predelima ponegde. Vjetar slab do umjeren sjeverni i severozapadni. Pritisak malo iznad normale. Minimalna temperatura od 5°C do 12°C, a maksimalna od 16°C na sjeveru do 22°C na jugu Srbije. Uveče se kišna zona premešta preko zapadnih i centralnih krajeva ka jugu. Temperatura u 22h od 9°C do 12°C.

Od utorka do subote hladnije od prosjeka za septembar i promenljivo oblačno vreme sa ređom pojavom kratkotrajne kiše, ali i sa sunčanim intervalima i dnevnom temperaturom od 15°C do 20°C.

Izvor Blic
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *