Mađari na jednoj, Bošnjaci na 5 izbornih lista

226

Od ukupno 50 izbornih lista na predstojećim izborima za nacionalne savete, Mađari će imati jednu a Bošnjaci čak pet izbornih lista, utvrđeno je na današnjoj sjednici Republičke izborne komisije Srbije (RIK).

Za pripadnike mađarske nacionalne manjine ove godine štampano je tek par hiljada listića više od onih namijenjenih pripadnicima bošnjačke manjine (mađarski-116.865, bošnjački-114.043).

Na izborima za novi saziv Bošnjačkog nacionalnog vijeća učestvovaće Sandžačka demokratska partija – Husein Memić”, “Stranka pravde i pomirenja – dr Misala Pramenković”, “Bošnjačko jedinstvo – dr Sulejman Ugljanin”, “Savez za Sandžak i dobre Bošnjane” i “Bošnjačka lista – Esad Džudžo”.

RIK je potvrdio po pet lista i za albansku, rusinsku i rusku manjinu, četiri liste podnijele su Aškalije, po tri liste imaju bugarska, bunjevačka, egipatska i slovačka nacionalna manjina. Između dvije liste biraće Romi, Rumuni, Ukrajinci i Česi, dok su po jednu listu predali Vlasi, Grci, Njemci, Poljaci i Slovenci.

Izbori za 19 savjeta nacionalnih manjina zakazani su za 13. novembar, dok će četiri manjine – goranska, makedonska, hrvatska i crnogorska, birati predstavnike putem elektorske skupštine.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *