Abazović: Učiniću sve da ne bude dvije Crne Gore

121

Nova vlada Crne Gore mora da ima 7-8 jasnih zadataka, među kojima su najvažniji deblokada evropskog puta i pripreme za novu turističku sezonu, kaže u ekskluzivnom intervjuu za Dojče vele (DW), Dritan Abazović.

Društvo Crne Gore još uvijek je polarizovano, kaže u intervjuu Abazović, potpredsjednik vlade u tehničkom mandatu i vjerovatno budući mandatar za sastav nove vlade. Prema njegovoj želji, Crna Gora bi do 2025. godine trebalo da bude kompletno spremna za prijem u Evropsku uniju.

Abazović ocjenjuje da je u 14 mjeseci vlade Zdravka Krivokapića pokrenuto mnogo pozitivnih stvari, kao što je borba protiv organizovanog kriminala i korupcije i da su tu postignuti konkretni rezultati. On naglašava da su promjene u javnoj administraciji postupan proces i tvrdi da se već pojavio „novi talas ljudi“.

„Mi smo tu da pokažemo da je društvena kohezija moguća“, rekao je Abazović i naglasio da će činiti sve kako ne bi postojale „dvije Crne Gore“.

„Mi smo DPS pobijedili 30. avgusta“

Na optužbe da radi za neke strane faktore, „Srbiju i slične“, Abazović odgovara da je to retorika onih kojima odgovara podjela Crne Gore. Sebe vidi kao političara koji je „izašao iz matrice“: „Mi smo DPS pobijedili 30. avgusta i moramo da gradimo institucije sistema. Jer, DPS je način svog vladanja „preslikao“ i u mnoge institucije i kompanije, što sada valja prevazići”.

Nova vlada Crne Gore mora da ima 7-8 jasnih zadataka, među kojima su najvažniji „deblokada evropskog puta“ i pripreme za novu turističku sezonu. Takve zadatke Abazović naziva „magistralnim“ i smatra da su oni vrlo konkretni, jasno diferencirani i – rješivi.

Pogotovo ako Crna Gora „u pozitivnom smislu pobijedi samu sebe“ – postane jedinstvena i riješi stvari koje su u interesu „ogromne većine građana“.

“Posljednjoj vladi je nedostajala podrška funkcionalnog parlamenta i funkcionalne parlamentarne većine. To sada valja deblokirati. Ali, ne održavanjem novih izbora bez izborne reforme. Krajnje je vrijeme da se iskorači iz jedne „primitivne percepcije političke realnosti“”, poručuje Abazović, stalno naglašavajući potrebu za „pomirenjem Crne Gore“.

Iza nacionalizma je uvijek korupcija

Mišljenja kao što je da Crnogorci i Srbi ne mogu da funkcionišu zajedno u državi su dio „matrice“.

„Stojim iza teze da iza svakog nacionalizma na Balkanu stoje korupcija i organizovani kriminal“.

Abazović podsjeća i da je do sada imao mnogo kontakata sa „međunarodnom zajednicom“.  On od nje traži podršku, ali ne i da ona uređuje odnose u Crnoj Gori.

„To je zadatak isključivo legitimnih predstavnika naroda“, a od nje očekuje da „podrži napore Crne Gore da ona postane prva naredna članica EU i da Crna Gora zadrži svoj prozapadni politički kurs.“

cdm.me
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *