Abramovič, Deripaska, Fridman: Ko su oligarsi koji okreću leđa Putinu

116

Odluka ruskog oligarha Romana Abramoviča da proda svoju imovinu u Velikoj Britaniji, ali i fudbalski klub “Čelsi” izazvala je broje reakcije širom sveta.

Naizgled običan poslovni potez u svetu najbogatijih ima sasvim drugu pozadinu – Abramovič pokušava da se izbegne sankcije, ali i da se udalji od Kremlja i odluke Vladimira Putina da napadne Ukrajinu.

„Gardijan“ tvrdi da Abramovič prodaje i londonski fudbalski klub, ali i brojne nekretnine koje poseduje u Velikoj Britaniji da bi izbegao sankcije koje Britanija uvodi zbog ruske agresije na Ukrajinu.

Abramovič trenutno nije na listi oligarha koje je sankcionisala EU i Velika Britanija, ali bi mogao da bude, navode britanski mediji, podsećajući da London tek treba da saopšti novu listu na kojoj je 20 imena poslovnih ljudi iz Rusije koji će biti meta novih sankcija.

Prašinu je podigla i njegova odluka da deo novca od prodaje kluba nameniti žrtvama u Ukrajini. Abramovič, verovatno najpoznatiji oligarh povezivan sa Kremljom, navodno je imao ulogu i u pregovorima Ukrajine i Rusije koji su vođeni u Belorusiji.

Ovi potezi tumače se kao pokušaj ruskog tajkuna da se udalji od Kremlja upravo zbog sankcija čija je meta bio posle trovanja bivšeg špijuna Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije 4. marta 2018. godine u engleskom gradu Solsberiju. Abramovič je tada ostao bez radne vize u Britaniji, zbog čega je pokušavao da dobije državljanstva drugih država – Izraela, Švajcarske i Portugala.

Iako nije javno govorio ili osudio odluku Vladimira Putina da napadne Ukrajinu, Abramovič je svojim potezima jasno stavio do znanja šta misli o tome.

Među ruskom poslovnom elitom malo je onih koji se otvoreno suprostavljaju predsedniku, ali napad na Ukrajinu naterao je neke od njih da se javno oglase i kažu da su protiv.

Nova.rs
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *