AKO KUPUJETE AUTO, OD 25. DECEMBRA VELIKA PROMJENA! Jedan korak je obavezan, a evo šta će biti sa cijenom polovnjaka

214

Energetski pasoš od 25. decembra će morati da ima svaki novi automobil koji se kupi u Srbiji, a mnogi još uvijek nisu sigurni šta ovaj dokument uopšte predstavlja. Odgovore na pitanja da li će zbog toga još više da poskupe automobili, da li će uvoz starijih polovnjaka postati nemoguć i da li će biti obavezni i za stara vozila, dao je pomoćnik direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja, Mirko Koković.

“Energetski pasoš je novina, mi inače ne volimo promjene ali je ovo zaista dobra stvar. Zakon o klimatskim promjenama nalaže da postoji oznaka ekonomičnosti potrošnje goriva, kao i emisije CO2 i štetnih materija u atmosferu. Mi Srbi imamo svijest o tome kakve automobile vozimo, kako oni utiči na okolinu i koliko troše. Dokaz o tome je da je Ministarstvo građevine, saobraćaja i infrastrukture opredijelilo šest milijardi dinara za subvencije novih i ekspanziju električnih i hibridnih vozila”, rekao je on.

Ko mora da nabavi energetski pasoš za automobil, kupac ili prodavac?

“U pitanju je zaduženje onoga ko prodaje, a ne kupca. Veoma je bitno da prodavac koji stavlja novo vozilo u promet, na utvrđenom mjestu ili rastojanju, na jasno vidljiv način i o svom trošku postavi oznaku ekonomičnosti, koja će sadržati informacije o zvaničnoj potrošnji goriva, kao i emisiji štetnih materija iz novog automobila”, rekao je Koković u Jutarnjem programu Prve televizije.

Da li će nabavljanje energetskog pasoša podići cijene novih automobila? Koković kaže da neće uticati ni na cijenu vozila, ni na sadržaj saobraćajne dozvole. Ali pošto Srbi većinom kupuju polovne automobile, mnogi se pitaju da li će ubuduće i “polovnjaci” morati da imaju ovu oznaku, ili će kupovina uvoznog a korišćenog automobila biti onemogućena.

“Važno je da naglasimo, ovo isključivo važi za nove modele automobila, ne postoji energetski pasoš za starije modele. Za sada! U nekoj budućnosti će možda imati smisla da tu oznaku dobiju i starija vozila, da bi se vidjelo koliko zagađuju i utiču na zdravlje. Ali za sada ne postoji tendencija da se na ovaj, ili sličan način, uređuje oblast vozila koja se uvoze kao upotrebljavana”, rekao je Koković.

(Mondo)
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *