Ako vaše dete ima ALERGIJU NA POLEN vodite ga u šetnju tačno U OVO VREME, a ove namirnice mu nikako nemojte davati

2

Letnje alergije zapravo ne postoje već samo češća pojava osipa po koži i druge neželjene reakcije. Proleće i leto su godišnje doba koja karakteriše suv i topao vazduh, manje kiše i vlage u vazduhu te je kretanje polena pojačano.

Deca zbog toplog vremena duže borave napolju a i sušenje veša se premešta spolja te se čestice polena lakše vezuju za tkaninu i duže ostaju na njoj.

– Zato je za decu sklonu alergijama najbolja šetnja kroz prirodu nakon kiše. U ovo vreme je i veća ponuda raznolikog voća te se češće dešavaju alergije vezane za pojedine vrste voća (jagode, maline, breskve).

Voće se uglavnom jede sveže, a proteinska struktura pojedinog voća može napraviti probleme slične onima koje imamo kod pojave polena od ranog proleća.

Zato se u takvim slučajevima savetuje konzumiranje termički obrađenog voća u vidu kompota – kaže spec. dr Jadranka Bonić, pedijatar, s kojom se na ovu i mnoge druge teme možete konsultovati preko GDC Digitalna Ordinacije koja je deo platforme Global Digital Clinic .

Ukoliko vam je lakše, možete i da skinete aplikaciju GDC Visit me.

Deca leti veći broj dana provode napolju, u prirodi, te su u bližem kontaktu sa travom, drvećem i insektima. Naravno, to najbolje znaju porodice sa atopijskom konstitucijom jer se kod njih takve alergije češće javljaju.

Ukoliko se unapred zna na koji polen dete razvija alergijsku reakciju , najbolje je izbeći boravak u takvoj sredini a ukoliko je to nemoguće potrebno je nekoliko dana ranije dati detetu antihistaminik.

– Ubodi insekta ne predstavljaju zdravstveni problem osim ako se radi o deci koja imaju pojačanu reakciju, praćenu svrabom i otokom, te je i u ovom slučaju indikovano davanje sirupa protiv alergije uz lokalno hlađenje mesta uboda, eventualno mazanje kortikosteroidnim mastima koje smanjuju lokalno zapaljenjski proces. Ponekad je dobro koristiti lekove u spreju koji utrljavanjem u kožu odbijaju insekte i smanjuju verovatnoću uboda – objašnjava doktorka Bonić.

Treba da izbegavaju industrijsku hranu

Roditelji leti, zbog vrućine i osveženja ponekad daju deci nezdrave veštačke sokove, sladolede, grickalice itd. koji u sebi sadrže dosta aditiva i konzervanasa koji mogu dovesti i do alergijskih reakcija kod dece. Pedijatar će uvek savetovati potpunu zabranu konzumiranja ovakve hrane i napitaka, u bilo koje doba godine.

– Leto je i vreme kada se planira odmor na moru, gde su deca duže izložena sunčevim zracima pa samim tim problem može biti višestruk jer može se javiti alergija na hlor iz bazena, alergija na sunčeve zrake kao i alergija na kremu za sunčanje.

Zato se uvek savetuje boravak na suncu samo do 10h ujutru i nakon 17h popodne, uz korišćenje zaštitnih krema prilagođenih bebama i maloj deci koje ne sadrže konzervanse i štetne aditive – savetuje doktorka Bonić.

Odmah kontaktirajte pedijatra

Boravak van kuće, ponekad podrazumeva oskudan izbor namirnica i jela te je potreban veliki oprez prilikom naručivanja hrane u hotelima i restoranima, tj. važno je uvek pitati za sastojke koje hrana sadrži kako bismo sprečili neprijatne situacije kod postojanja alergije na hranu ili netolerancije na neke njene sastojke kao na primer gluten, laktoza itd.

Ono što se uvek savetuje mamama malih beba koje počinju sa uvođenjem nemlečne ishrane je da na letovanju, daleko od kuće, nikada ne uvode nove namirnice već da to odlože za povratak kući.

Naravno, ukoliko primetite alergiju kod dece bilo u vidu osipa na koži, prolivastih stolica ili pojave kašlja i gušenja potrebno je odmah kontaktirati pedijatra za pregled i terapiju.

Jadranka Bonić
FOTO: USTUPLJENE FOTOGRAFIJE
Jadranka Bonić

Spec. dr Jadranka Bonić biografija

Osnovnu školu i gimnaziju završila u Leskovcu. Medicinski fakultet i specijalizaciju iz pedijatrije završila je u Nišu. U DZ Niš radi od 1998.godine. Veći deo svog radnog staža provela u radu sa predškolskom decom. Dopunski rad u Poliklinici Life impuls, Poliklinici Anima plus i Pedijatrijskoj ordinaciji dr Lozana.

Doktorka Bonić je deo i Prve digitalne globalne klinike pa sa njom sva svoja pitanje i dileme vezane za dečje zdravlje možete da razrešite tako što ćete brzo, lako i povoljnjo zakazati video konsultaciju preko platforme GDC ili aplikacije GDC Visit me.

Blic.rs
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.