Aleksandra Jerkov

Aleksandra Jerkov: SPC i Šešelj dosljedno stoje na strani ratnih zločina

148

“Baš kao što je i devedesetih, kada je Vojislav Šešelj činio zločine zbog kojih je osuđen, uloga Srpske pravoslavne crkve bila više nego očigledna, i sada je jasno da su oni opet ili, bolje rečeno, još uvek na istoj strani”, kaže za Danas Aleksandra Jerkov, nekadašnja poslanica u Skupštini Srbije.

Eparhija novogračaničko-srednjozapadnoamerička Srpske pravoslavne crkve dodijelila je lideru Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju orden Svetog vladike Mardarija, saopšteno je iz Srpske radikalne stranke.

Kako se navodi, ovo visoko crkveno odlikovanje predsjedniku Srpske radikalne stranke u ime vladike Longina dodijelio je vladika bački Irinej.

“Radi se, nažalost, o veoma očekivanom i nimalo začuđujućem potezu Srpske pravoslavne crkve. Baš kao što je i devedesetih, kada je Vojislav Šešelj činio zločine zbog kojih je osuđen, uloga Srpske pravoslavne crkve bila više nego očigledna, i sada je jasno da su oni opet ili, bolje rečeno, još uvijek na istoj strani”, kaže Jerkov.

Aleksandra Jerkov: SPC, kao i Šešelj, dosledno stoje na strani ratnih zločina 2

Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Srpski svet zamena je za nekadašnju veliku Srbiju, dodaje ona, a ukoga i uticaj SPC u ostvarenju oba projekta više nego sramna.

– Negiranje postojanja susednih država i naroda, uterivanje nekakvog svetosavlja silom i mržnja prema svemu sto je drugačije, to je politika i Šešelja i SPC već decenijama. Nažalost, vernici takvo nešto ne zaslužuju i crkva zapravo zloupotrebljava njihovo verovanje za svoje opskurne političke projekte koji su se već pokazali kao izuzetno pogubni i opasni, ali koja će cena ovog puta biti plaćena za njih, to SPC po običaju ne zanima – zaključuje sagovornica Danasa.

Podsjetimo, Šešelj je istakao da mu je čast i zadovoljstvo što prima ovo visoko crkveno odlikovanje.

– Svojevremeno, kada sam boravio u Americi, Kanadi i Australiji, zatekao sam tamo Srbe podijeljene, zavađene na krv i nož. Prvo što sam uradio, otišao sam u manastir Libertvil, na manastirskom groblju upalio sveće pred spomenicima generalu Draži Mihajloviću i vojvodi Pavlu Đurišiću i na grobovima kralja Petra, vladike Nikolaja Velimirovića, Jovana Dučića i vladike Mardarija, za koga ranije nisam znao. Tada sam saznao kolike su njegove zasluge za srpsku crkvu. On je srpsku crkvu širom Amerike i Kanade osnovao, razvio, učvrstio, a došli smo u situaciju da se ta crkva podijeli, kako su jedni druge pogrdno nazivali, na „raskolnike“ i „federalce“. Ja sam se trudio, na svakom mjestu gdje sam boravio, da se taj raskol prevaziđe, da se crkva ponovo ujedini i imao sam prilično uspjeha. Po prvi put su jedni drugima dolazili u crkvene domove, u crkve, manastire, a onda je dolazak na čelo srpske crkve patrijarha Pavla širom otvorio put da se to zaista i postigne – rekao je Šešelj.

Aleksandra Jerkov: SPC, kao i Šešelj, dosledno stoje na strani ratnih zločina 1

Danas.rs.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *