Ambasador BiH pri UN-u / Sven Alkalaj: Dodika niko, ni najmanje, nije doživio u UN-u

119

Ambasador Bosne i Hercegovine pri UN-u Sven Alkalaj kazao je da u UN-u Milorada Dodika niko nije “ni najmanje doživio” komentarišući reakcije tog člana Predsjedništva uoči planiranog govora predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića na Generalnoj skupštini tog tijela.

Alkalaj je ocijenio u razgovoru za N1 i govor predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića te je rekao i da je njegov govor naišao na veoma povoljne reakcije u New Yorku.

“Bio je prilično izbalansiran, ukazao je na probleme s kojima se susrećemo u BiH i na ključno pitanje uopšte u svijetu a to je stanje ljudskih prava. Važno je bilo da se kaže kakvo je to stanje u BiH i oko primjene presuda Suda za ljuska prava u Strazburu koje više od 10, 15 godina se ne primjenjuju. Sudske odluke se moraju primjenjivati. Kritično nam je i kad su u pitanju civilizacijske forme i kao i veličanje ratnih zločina, genocida“, istakao je Alkalaj.

Komentarisao je i izjave da je ‘Komšić počeo proces rušenja države’ te naglasio kako su takve izjave smiješne. “Kad pročitate govor, ničim ne potiče to, čak vodi ka suzbijanju i pozivanju na proces primjene tih odluka o ljudskim pravima a to što nekima ne odgovara što se uopće obratio ili iznio te stvari, mislim da nije iznio ništa što nije tačno”, potcrtao je Alkalaj.

Istakao je i kako se Komšić “ne bori za bošnjačke ciljeve”, komentarišući takve izjave iz RS.

“Ja koji pripadam grupi Ostalih ne mislim da su te poruke takve. Poruke su bile da u BiH trebaju biti svi ravnopravni ljudi, građani i svi narodi. To je trebala biti poruka a svako može tumačiti poruku kako mu odgovara, kako bi svojim biračima dao šlagvort kako on to želi da implicira. Poruka je bila jedinstvena, dobra i tako je i prihvaćena od brojnih mojih kolega“, rekao je za N1.

Najglasniji sa reakcijama zbog Komšićevog obraćanja u UN-u bio je Dodik, a na pitanje je li ga itko doživio u institucijama UN-a u New Yorku, Alkalaj je kazao ‘ni najmanje’.

Rekao je i da će Dodik završiti ‘na smetljištu istorije‘. Istakao je da je Komšića primio glavni tajnik UN-a Antonio Guterres kao predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, da je bio organizvan sastanak na kome se razgovaralo o svim stvarima u BiH.

Radiosarajevo
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *