Ambasadoru Srbije zabranjen ulazak u Crnu Goru

163

Ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović je saopštio da na graničnom prelazu Dračenovac sa Srbijom čeka da mu bude uručeno rešenje o zabrani ulaska u Crnu Goru.

„Zabrana je doneta na zahtev Sava Kentera, direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB), pod obrazloženjem da sam pretnja za nacionalnu bezbednost Crne Gore. Dakle, skandal neviđenih razmera, nečuveno i suprotno Ustavu i zakonima Crne Gore i svih evropskih standarda i normi, kojim mi se zabranjuje da uđem u zemlju kojoj sam rođen, u kojoj mi žive roditelji, sestre, rodbina, prijatelji, kumovi, u kojoj su grobovi mojih predaka, u kojoj su se moji preci borili za krst časni i slobodu zlatnu“, rekao je Božović u snimku objavljenom na Instagramu.

Dodao je da mu „ulazak zabranjuju oni koji su pobeđeni na demokratskim izborima u avgustu 2020. godine, grubo zloupotrebljavajući ustavna i zakonska ovlašćenja“.

„Ja ću se naravno žaliti na ovo rešenje, očekujem reakciju Republike Srbije, predsednika vlade i celog srpskog naroda, srpskog patrijarha i naše crkve, jer ovo nije udar na mene i moju porodicu, ovo je udar na sve Srbe u Crnoj Gori i na sve Srbe gde god da žive, da im se pokaže da oni nisu demokratski narod, da nisu narod dostojan da im se poštuju osnovna ljudska građanska i verska prava i slobode“, naglasio je.

Ističe da se nikada nije mešao u unutrašnje stvari Crne Gore, niti da je ikada dobio nalog od predsednika Srbije da učini bilo šta protiv Crne Gore, njenih organa vlasti ili njenih interesa.„Borio sam se za najbolje, bratske i prijateljske odnose Crne Gore i Srbije, da budemo najbliža braća, prijatelji, najbliže dve članice UN, ali nažalost eto, to sve nije moglo da bude i evo već drugi put prognani postaje izgnani.

Postajem čovek kome se zabranjuje ulazak u svoju zemlju rođenja. Zaista sramno i nečuveno i učiniću sve da o ovome obavestim sve relevantne međunarodne organizacije, pošto je ovo suprotno evropskoj konvenciji o ljudskim pravima i slobodama, suprotno Bečkoj konvenciji.

I sam čin proterivanja nije zasnovan ni na jednom zdravom i valjanom razlogu. Ovo takođe predstavlja čin samovolje direktora ANB i pozivam sve nadležne u Crnoj Gori da reaguju na ovo i zaštite Ustav i zakone Crne Gore, da poštuju crnogorsku tradiciju istorije i pravde i da ovo bude ružna prošlost, da gradimo najbolje ljudske i prijateljske odnose“, zaključio je Vladimir Božović.

n1
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *