AMERIČKA AGENCIJA FIČ Predviđa pad Vlade i nemire

119

Renomirana američka agencija za rizik poslovanja Fič solušn u opsežnoj analizi političkog stanja u Crnoj Gori predviđa pad Vlade i veoma težak period u borbi sa pandemijom.

Takođe predviđaju izuzetno nestabilne političke prilike uz veliku vjerovatnoću nemira koji će smanjiti priliv stranih investicija i dodatno otežati socijalni status građana. Zato su smanjili ocjenu indeksa političke stabilnosti na 57,1, od ranijih 58,3 pa je Crna Gora pala na 42. mjesto od 50 evropskih tržišta koje ova kompanija analizira. Fič solušn je ogranak poznate kreditne agencije Fič rejtings sa sjedištem u Njujorku i Londonu.

Loša imunizacija

Agencija navodi da je Crna Gora bila jedna od najteže pogođenih nacija u svijetu tokom pandemije. Bila je peta u svijetu po broju mrtvih na milion stanovnika. Prema njihovoj procjeni veliki rizici ostaju, jer je većina stanovništva zemlje i dalje nevakcinisana.

– Vjerujemo da će za Crnu Goru najteži period biti nakon zime i do kraja 2022. godine. Procjenjuju da će Crna Gora najkasnije do sredine naredne godine potpuno vakcinisati većinu svog odraslog stanovništva.

Međutim, ovo zavisi prvenstveno od činjenice da li će snadbijevanje vakcinama ići nesmetano, a poseban problem predstavljaju širenja novih zaraznih sojeva virusa. Veća stopa vakcinacije smanjuje vjerovatnoću da će u narednim mjesecima biti uvedene znatno strože mjere što će omogućiti da se komercijalne aktivnosti normalizuju do 2022 -ističe se u analizi.

Po njihovom mišljenju, ovaj trend i ublažena ograničenja putovanja poduprijeće ekonomski oporavak u Crnoj Gori.

– Predviđamo da će realni BDP porasti sa 14,8 odsto pada u 2020. na 6,5 odsto rasta u 2021. i 5,5 odsto u 2022. Poboljšana ekonomska aktivnost će povećati prihode domaćinstava i poboljšati uslove na tržištu rada, što bi trebalo da umanji dio pritiska vladajuće tehnokratske administracija koju čine stranke

,,Za budućnost Crne Gore“, ,,Mir je naša nacija“ i Ujedinjena reformska akcija koje su došle na vlast krajem 2020. Кoalicija će se suočavati sa brojim izazovima naredne godine.

Iako će poboljšana situacija sa kovidom-19 dati vlasti predah, napominjemo da će političko okruženje ostati izazovno – poručuju u analizi.

Brojni rizici

Vide nekoliko ključnih rizika za Vladu u narednoj godini.

– Postoji velika šansa urušavanja Vlade 2022. godine, s obzirom na velike ideološke razlike i podjele unutar vladajuće koalicije. Кoalicija ima tanku većinu u parlamentu (41 mandat od 81), a čak 12 ministara u kabinetu nikada nijesu bili u političkoj stranci. Konstantne podjele među članovima koalicije dodatno će ometati rad izvršne vlasti u narednim mjesecima – poručuju u analizi.

Podsjećaju da su 4. septembra Crnu Goru zahvatili protesti jer su demonstranti pokušali da blokiraju inauguraciju novog poglavara Srpske pravoslavne crkve.

– U nekim djelovima zemlje protesti su bili nasilni jer je policija koristila suzavac, a na desetine učesnika je bilo povrijeđeno. Mnogi smatraju da koaliciona vlada ima bliske veze sa Srpskom pravoslavnom crkvom, za koju neki djelovi biračkog tijela smatraju da služi interesima Beograda.

Vjerujemo da će ugled i stabilnost koalicije biti značajno narušeni daljim protestima. Vidimo prostor za dalje nemire u narednim mjesecima, koji bi mogli dovesti do toga da se umanji atraktivnost zemlje za ulaganja u inostranstvu, ali i pojačaju sporadični poremećaji poslovanja na domaćem tržištu -upozoravaju u analizi.

Veze sa Rusijom

Posebno apostrofiraju usporen napredak u pristupanju EU.

– Evidentno je da Crna Gora ostvaruje ograničen napredak u pristupanju EU u narednim mjesecima. Nova koalicija teži bližim vezama sa Rusijom nego prethodna administracija Demokratske partije socijalista i vodi spor sa Кinom oko otplate kredita za izgradnju auto-puta Bar

– Boljare, što komplikuje veze Crne Gore i EU. Ne očekujemo da će se Crna Gora pridružiti EU do 2025. godine, s obzirom na to da vjerovatno neće ispuniti neophodne kriterijume za pristupanje, a biće i oklijevanja u proširenju zbog blokade Holandije i Francuske. S obzirom na to da oko 80 odsto Crnogoraca podržava članstvo u EU, to bi moglo poslužiti kao podrška koaliciji u narednim kvartalima – piše u analizi.

Prema ovom dokumentu socijalnu stabilnost pogađa ekonomski pad, ali i protesti.

– U kontekstu ovih faktora, revidirali smo naš indeks kratkoročnog političkog rizika za Crnu Goru na 57,1 (od 100) sa ranijih 58,3. Glavni razlog za reviziju naniže je niža ocjena u potkomponenti „društvena stabilnost“, zbog mogućih novih protesta kao i političke nestabilnost u narednim mjesecima.

To znači da je Crna Gora pala na 42. mjesto od 50 evropskih tržišta koje pokrivamo na našoj rang listi -zaključuje se u analizi američke agencije.

Portalanalitika.me
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *