Američki konvoj prošao kroz Banja Luku

155

U Bosni i Hercegovini, u oba entiteta, na bivšem vojnom poligonu JNA Manjača nedaleko od Banja Luke te kod Glamoča i Tuzle, od 17. maja do 1. juna održat će se zajednička vojna vježba “Brzi odgovor 21” (Immediate Response 21) Oružanih snaga BiH i američke vojske iz njezina europskog sastava.

Naravno, Milorad Dodik nastoji umanjiti značaj same vojne vježbe, govoreći da je to više “online nastava” , ali nije izbjegao kritike i napade opozicije u Republici Srpskoj, prvenstveno od Nebojše Vukanovića, zastupnika u Skupštini RS.

Dodik ističe kako ovo nisu vježbe NATO-a, već američke, ruska agencija RIA ipak govorio o velikim manevrima NATO-a u BiH.

Tako je američki vojni konvoj prošao Banja Lukom, prema Manjači, kaže Nebojša Vukanović za portal Radiosarajevo.ba, te je na svom blogu napisao je kako se to “slučajno ili ne dogodilo baš na Dan vojske RS-a“.

“Prije tri dana u pratnji vojne policije Oružanih snaga BiH i policije Republike Srpske, koje su pratile i osiguravale kolonu teških američkih kamiona s naoružanjem i vojnicima, ne dozvoljavajući građanima da im se približe, konvoj američkih vojnih vozila prošao je kroz Banja Luku na putu za Manjaču”, napisao je Vukanović na svom blogu.

On je napomenuo Dodiku da je prijetio da će s 30.000 svojih pristaša blokirati dolazak “američke vojske na Manjaču”, što se ipak nije dogodilo.

Dodiku poruka – i danas su, ali i jučer američki vojni konvoji prošli su kroz Banja Luku, a on ništa nije poduzeo, sem što je rekao da je u pitanju online nastava”, kaže Vukanović danas za portal Radiosarajevo.ba.

Podsjetimo, dio učesnika predstojeće velike bilateralne vojne vježbe pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) s Oružanim snagama SAD-a “Brzi odgovor 21” (“Immediate Response 21”), ipak, nije danas stigao na Međunarodni aerodrom Sarajevo, saznaje portal Radiosarajevo.ba.

Dolazak se odgađa sa sutra ujutro (nedjelja), a razlozi su isključivo tehničke prirode, potvrđeno nam je iz više izvora.

Radiosarajevo.ba
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *