Američki nosač aviona u blizini Dubrovnika i BiH: Snažna poruka Dodiku i Rusima

163

Hrvatski mediji prenose da se američki nosač aviona ovih dana vratio u Jadran zbog politike člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika i njegovih zaštitnika, Rusa.

Nosač aviona nalazi se svega 130 kilometara zračne linije (70 nautičkih milja) od Dubrovnika i nešto dalje od granice naše zemlje, u međunarodnim vodama.

Riječ je o čuvenom nuklearnom nosaču aviona “CVN-75 Hary S. Truman” sa 90 aviona, 20 helikoptera i 5.000 marinaca

Prvi put na nosaču sa Dodikom

Više je nego zanimljivo da su Amerikanci u Jadran poslali ni manje, ni više do nosač aviona kojeg je prije skoro 15-tak godina posjetio i sam Dodik!

Mirza Čubro, novinar i producent Al Jazeere Balkans objavio je 2017. na svom Facebook profilu fotografije kada je u društvu Dodika i drugih bh. političkih zvaničnika boravio na nosaču aviona USS Harry S.Truman.

Posjeta je organizirana kako bi se političari, oficiri, novinari … upoznali s načinom djelovanja NATO-a. U delegaciji je, među ostalim, bio i Dodik, “tada snažni zagovornik EU i NATO integracija”. Pored Dodika tada je u ulozi zapovjednika u Oružanim snagama BiH bio i aktuelni ministar odbrane BiH, general Sifet Podžić. Upravo zajedno s unifomiranim Podžićem, Dodik je tada rado pozirao na američkom nosaču.

Najjači argument

Vojni analitičar Nedžad Ahatović kaže za Radiosarajevo.ba da ulazak nosača aviona u Jadranski akvatorij jeste iznimno važna poruka.

“Kada Amerikanci žele da pojačaju svoje političke aktivnosti koje ne idu u pravcu kojim oni žele, onda u igru uvode njihov najjači argument od 90.000 + tona američke diplomacije u vidu nosača aviona na nuklearni pogon klase Nimitz”, kaže Ahatović za Radiosarajevo.ba, te dodaje:

“Ovaj ploveći aerodrom od 330 metara dužine, sa 6000 ljudi posade i 90 borbenih aviona i helikoptera koji košta 4.5 milijarde dolara je vrlo moćna poruka onima koji izazivaju američki autoritet velike sile. I pored činjenice da polako zastarijevaju američki nosači aviona i dalje su simbol njihove vojne i političke moći”.

Inače, govoreći o ovoj “plovećoj tvrđavi”, napominje da nosač aviona na nuklearni pogon nikada ne plovi sam.

“Uvijek ga prate najmanje dva razarača klase Arleigh Burke i jedna do dvije raketne krstarice klase Ticonderoga, sa pomoćnim brodovima, a grupaciji nosača aviona počesto se pridodaje i po jedna napadna podmornica na nuklearni pogon klase Los Angeles”, analizira naš sagovornik.

Upravo zbog “diplomatske poruke”  – njihovo kretanje se pomno prati.

“Jer je i to vid komunikacije koju povremeno Bijela kuća upotrebljava kako bi nekim ljudima postalo jasno šta to State Department hoće od njih”, zaključuje Ahatović.

 

Širi kontekst

Srđan Šušnica, publicista, kulturolog, pravnik i istraživač, inače odlično upućen u pitanja odbrane i sigurnosti u međunarodnom kontekstu, primijetio je drugačiji kontekst u kojem se dešava kriza u BiH.

“Kriza u BiH dešava se u kontekstu tihoga rata između Zapada predvođenog SAD-om, s jedne, i Rusije i Kine, s druge strane. Pogotovo na istoku Evrope i Mediteranu.

Prisustvo, Kine, Rusije, ta podrška Dodikovom režimu je izraz želja jer se šalje poruka Americi da je ovo “njihova teritorija”, njihov dio interesne zone u zaleđu NATO pakta, kao i da računaju na njega. Kako računaju? Oni ovaj prostor mogu da koriste da ucjenjuju Zapad i time da su sposobni izazvati krizu u regionu“, analizira Šušnica.

Vidi se, dodaje, da Dodik neće stati upravo zbog riješenosti Rusiji da drži BiH čvrsto. Upravo u ovom kontekstu pominje i nosač aviona…

“Razlika u odnosu na ranije godine je upravo to da se dešava drama u crnogorskom bazenu, na istoku Evropu. Šesta flota je na istočnom Mediteranu, ušla je u Jadranski akvatorij. Osniva se Štab NATO-a u Albaniji za cijelu regiju. Mislim da uloga Balkana, BiH i Srbija, situacija u njima postaju fokus jer su RS i Srbija ruske platforme u regiji.

Nosioci destabilizacije u klinu između istočnog i južnog krila NATO! To uklinjavanje predstavlja jedan trajnu opasnost po sigurnosne nacionalne interesa NATO zemalja. Mislim da su se mnogi u EU i Washingtonu probudili. To se vidi. Vidjet ćemo koliko će brzo reagovati”, zaključio je Šušnica.

Poruka i Zagrebu

Vedran Sršen u tekstu na portalu Tačno.net navodi, također, da je američki nosač primijetio i zvanični Zagreb, koji ovih dana očijuka sa Moskvom.

“Sada nakon Banja Luke probudila se i hrvatska politika shvativši da je opčinjenost Miloradom Dodikom kao branikom hrvatskih nacionalnih interesa u BIH vodi u potencijalne nesuglasice sa SAD-om, a buđenje je nastupilo uplovljavanjem američkog nosača aviona “Harry S.

Truman” sa 90 aviona, 20 helikoptera i 5.000 marinaca članova posade u Jadransko more. Andrej Plenković, koji je do jučer govorio kako sa Zoranom Milanovićem po pitanju BIH između njih nema razlike, sada nastojeći popraviti odnose u Federaciji sastaje se u Dubrovniku sa Bakirom Izetbegovićem”, naveo je, uz ostalo, Sršen.

radiosarajevo.ba
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *