Američki sistemi HIMARS stigli u Ukrajinu: ‘Ruskim okupatorima ljeto će biti vruće’

Ukrajinski ministar odbrane izvijestio je o isporuci američkih artiljerijskih raketnih sistema visoke mobilnosti.

Borrell: Narod Ukrajine pripada evropskoj porodici

Šef diplomatije E-a, Josep Borrell i ministar spoljnih poslova Ukrajine, Dmitro Kuleba, u zajedničkoj video poruci, čestitali su Ukrajini i njenim građanima dodjeljivanje statusa zemlje kandidata za članstvo u EU.

Josep Borrell je na svom Twitter nalogu, uz ovu video poruku, poručio da će ”Ukrajina pobijediti” i da će ”Evropa pobijediti”.

”Danas je početak dugačkog puta koji ćemo ići zajedno. Ukrajinski naord pripada evropskoj porodici, Budućost Ukrajine je u EU. Zajedno podržavamo mir”, napisao je Borrell.

 


Gajdaj: Ne postoji bezbjedno mjesto u Lisičansku

Ne postoji bezbjedno mjesto u ukrajinskom gradu Lisičansku, izjavio je danas regionalni guverner Luganske oblasti Sergej Gajdaj.

“Cijeli Lisičansk je granatiran velikim kalibarskim i vazdušnim udarima”, poručio je Gajdaj, prenosi CNN.

Naveo je da vlasti nastavljaju da evakuišu civile i isporučuju humanitarnu pomoć.

Takođe je ukazao da će oružane snage Ukrajine morati da se povuku iz Luganska, kako bi izbjegle da budu opkoljene.


BRICS podržao razgovore Rusije i Ukrajine

Skupina zemalja BRICS (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južna Afrika) podržala je u četvrtak nakon virtualnog samita deklaracijom razgovore između Rusije i Ukrajine, objavljeno je na mrežnoj stranici Kremlja.

Rusija se okrenula partnerima u BRICS-u kako bi zamijenila trgovine veze koje su narušile zapadne sankcije uvedene zbog invazije na Ukrajinu.

Putin je pozvao u četvrtak na jaču suradnju zemalja BRICS-a dok je Zapad optužio da sankcijama izaziva krizu.

“Samo na temelju iskrene i obostrano korisne suradnje možemo tražiti izlaze iz krizne situacije koja se razvila u globalnoj ekonomiji zbog nepromišljenog i sebičnog djelovanja pojedinih država”, rekao je Putin obraćajući se video vezom na skupu.

Ruski je predsjednik optužio Zapad da “koristi financijske mehanizme” kako bi “prebacio vlastite greške u makroekonomskoj politici na cijeli svijet”.

Putin smatra da su odnosi Rusije i Kine najbolji u historiji te je nahvalio strateško partnerstvo sa Kinom sa ciljem suprotstavljanja utjecaju SAD-a.

(EPA)

Moskva: Smanjenje isporuke plina Njemačkoj nije politički motivirano

Kremlj je u četvrtak saopćio da za veliko smanjenje isporuke plina Njemačkoj nije kriva Moskva te je ponovo odbacio optužbe da je smanjenje isporuke energenta putem plinovoda Sjeverni tok 1 politički motivirano i za situaciju u Njemačkoj okrivio sankcije.

“Ruska Federacija ispunjava svoje obveze”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov čije riječi prenosi agencija Interfax.

Peskov je okrivio sankcije za kašnjenja u radovima obnove te pojasnio da nije isporučena Siemensova turbina za plinovod.

Turbine se nalazi na remontu u Kanadi, a kanadska vlada je zbog sankcija odbija isporučiti državnoj ruskoj energetskoj kompaniji Gazprom.

Njemačka vlada je zbog smanjenja pritoka ruskog plina danas aktivirala drugi od tri stupnja plana za opskrbu plinom u izvanrednim situacijama.

(Bloomberg)

“Opskrba je trenutno sigurna, ali je situacija i dalje napeta”, saopćilo je ministarstvo privrede.

Prema definiciji, drugi, tzv. alarmantni stepen u sklopu plana za opskrbu plinom u izvanrednim situacijama, se aktivira u slučaju smetnje u opskrbi plinom ili pojačane potražnje. U tom drugom stupnju država još ne intervenira nego prepušta tržištu da regulira situaciju.

Njemački ministar privrede Robart Habeck je rekao kako će cijene plina dodatno rasti što će osjetiti industrija i privatni korisnici.

Kod trećeg stepena država kontrolira distribuciju plina i smanjuje protok pri čemu su kućanstva kao i objekti od posebnog značaja poput bolnica, posebno zaštićeni od redukcija.


Američki sistemi HIMARS stigli u Ukrajinu

Američki artiljerijski raketni sistemi visoke mobilnosti (HIMARS) stigli su iz SAD-a u Ukrajinu, objavio je ministar odbrane Oleksij Reznikov.

„Hvala mojim američkim kolegama i prijatelju, ministru odbrane Lloydu Austinu za ovo moćno oruđe. Ljeto će biti vruće za ruske okupatore. A za neke od njih i posljednje“, napisao je na Twitteru.

 


Evropski parlament izglasao Rezoluciju o kandidatskom statusu Ukrajine i Moldavije

Evropski parlament prihvatio je, sa 529 glasova za, 45 protiv i 14 suzdržanih, Rezoluciju kojom se šefovi država članica EU-a, koji će u četvrtak i petak učestvovati na Samitu EU-a, pozivaju da Ukrajini i Moldaviji omoguće kandidatski status za članstvo u Uniji.

To isto treba omogućiti i Gruziji, kada se vlada te zemlje pobrine za prioritete koje je navela Evropska komisija, naveo je EP u saopštenju.

„Ukrajinci, Moldavci i Gruzijci zasužuju da žive u slobodnom, demokratskom i prosperitetnim državama koje su ponosne i posvećene članice evropske porodice“, kaže se.


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.