Andrej Nikolaidis otvoreno o svojoj zemlji: Ovo je repriza istog nacionalizma i istog jada koji je Crnu Goru unesrećio 1989. godine

126

Aktuelna Vlada je, navodi, uspjela da brutalnim ignorisanjem i ismijavanjem same ideje zakonitosti i ustavnosti, svakodnevno krši zakone i Ustav Crne Gore.

U Crnoj Gori promjene u posljednjih godinu nisu bile na bolje, već vraćanje više koraka unazad, ocijenio je pisac i novinar Andrej Nikolaidis, u emisiji „Knjiški ljudi“ Gradske TV. Nikolaidis tvrdi da su podjele u Crnoj Gori prvenstveno političke, a da bi ona bila mnogo srećnija zemlja da je drugačije.

“Ovo je repriza istog nacionalizma i istog jada koji je Crnu Goru unesrećio 1989. godine. Ničeg ovdje zapravo novog nema, i samo pokazuje koliko smo mi kao društvo podijeljeni i isjeckani”, kazao je Nikolaidis.

Aktuelna Vlada je, navodi, uspjela da brutalnim ignorisanjem i ismijavanjem same ideje zakonitosti i ustavnosti, svakodnevno krši zakone i Ustav Crne Gore.

“Oni su zapravo uspjeli da nešto što je bila država svedu na teritorij, a nešto što je društvo svedu na stanovništvo. I ako potraju, njihov konačni cilj će biti ostvaren, a to je teritorija koju nastanjuje nekakvo stanovništvo, bez oblika, vrlina, kulture, plastelin koji će biti oblikovan  rukom iz Beograda. Sve, pozivajući se na pravnu državu, vladavinu prava i tzv. evropsku pravnu tekovinu. Većega bezakonja nije viđeno nego što čini ova vlast”,  saopštio je Nikolaidis.

Ocjenjuje da je danas stanje mnogo lošije nego za vrijeme vladavine Demokratske partije socijalista.

“Kao apologeta Titovog režima, mislim da je Tito za Đukanovića bio Tito, isto tako mislim da je Milo Đukanović za Zdravka Krivokapića – Tito. Milo Đukanović i njegova vlast je strahoviti civilizacijski pad u odnosu na Tita, a ova Vlada je pad čak i u odnosu na Đukanovića”, kazao je Nikolaidis.

Država, između ostalog, postoji da bi olakšala ljudima da pišu, a izdavačima da objavljuju knjige, ističe on i dodaje kako sve to nama nedostaje.

“Slovenija ima agenciju za knjigu koja pravi čuda u promociji njihove književnosti. Bilo bi dobro da im povjerimo i promociju crnogorske književnosti, jer sam siguran da bi oni to radili sa više entuzijazma nego Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta. Taj resor je samo zainteresovan da, ako je moguće, sahrani crnogorsku književnost što srećom nije moguće, zato što postoje dobri tekstovi”, rekao je Nikolaidis.

Crnogorska književnost, poručuje, danas brani samu sebe.

“I srećom to je dovoljno snažna odbrana i nema te ministrice kulture Vesne Bratić, premijera i ministra finansija i te Vlade koja može nauditi crnogorskoj književnosti, jer je ona veća od svih njih pojedinačno i grupno. A posve sam siguran i da će ih u političkom smislu nadživjeti”, zaključio je Nikolaidis, prenosi Slobodna Bosna.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *