Apel porodice utopljenog dječaka Elvira iz Tutina Izmjestite nas odavde, nismo bezbjedni

482

Severdžan Đugatan iz Tutina, čiji se dvogodišnji sin Elvir u nedelju oko 16 sati utopio u reci Vidrenjak, za Infolid kaže da još uvek čuje poslednje reči svog djeteta i da ne može da prihvati da njega više nema. On kaže da se sve desilo u trenutku i da je pokušao da spasi svog sina.

-Pitam se da li je tragedija mogla biti izbjegnuta i da li treba još neko da se utopi pa da nas izmjeste odavde i nađu nam bezbjedniji smještaj, u suzama govori Severdžan.

On je, kaže, cijelu noć proveo na obali, gledajući u nadošlu rijeku i plačući za svojim sinom.

-Nisam mogao da uđem u kuću, sjedeo sam na obali i plakao. Razmišljam o tome da li sam mogao još nešto da uradim, možda da zaronim i da ga tražim po dnu… Ne znam, možda bi se i ja udavio, a bolje i to da se desilo nego što sam sina izgubio, kaže nesrećni čovek.

On ističe da se više puta obraćao lokalnim institucijama tražeći adekvatno riješenje za svoju porodicu.

-Deset godina živimo u baraci, bez ikakvih uslova… Nemamo kupatila, vode, često smo i bez struje. Ovdje nije bezbjedno, može se dogoditi da baraka sklizne, da se zemlja obruši tokom noći i da upadnemo u vodu, da se svi udavimo. Rijeka je na dva tri metra od barake, to je padina, strmo je, zemlja se obrušava, kaže Severdžan, moleći nadležne da izmjeste njegovu porodicu i komšije.

-Verovatno postoji neki plac, neko bezbjednije mjesto za nas. Možda bi se neko javio i da nam sagradi neke kuće, postoje donatori, naši, strani, pomažu svima pa će možda i nama. Samo da se sklonimo odavde jer u svakom trenutku se može dogoditi nova tragedija, kaže on.

Severdžan priča da se dešavalo i ranije da neko dijete upadne u vodu ali su uspjevali da ih izvuku.

-Sigurno je bilo najmanje tri takva slučaja ali srećom tada voda nije bila velika pa smo uspjeli da spasimo djecu. Sada nisam spasio svog sina, kaže otac nastradalog dječaka.

Romske barake izgrađene su prije nekoliko decenija na opštinskom zemljištu koje se nalazi pored rijeke. Ovo divlje naselje nema nikakve uslove za život. U njemu živi desetak porodica koje su se tu doselile sa Kosova. U lokalnoj samoupravi kažu da ove porodice neće ostati same i da će im opština pomoći.

Infolid
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *