AUTO-ELEKTRIČAR OBJASNIO VAŽNU STVAR: Ovako treba da vozite uzbrdo da vam se automobil ne bi zapalio! ZAVISI I OD GORIVA

86

Kako su na novom crnogorskom putu za samo nekoliko dana izgorela čak četiri vozila, a njih čak 40 prokuvalo, važno je da znate šta nikako da ne radite da ne biste prošli kao ti ljudi.

Naime, za dizel je na usponu optimalno oko 2.000, a za benzinac 2.500-3.000 obrtaja.

– Kad se vozi uzbrdo, potreban je niži stepen prenosa u višim obrtajima. Dakle, auto ne treba voziti u petoj, već u trećoj ili četvrtoj brzini, zavisno od toga koja je brzina bolja za taj automobil.

Ako automobil ima automatski menjač, on to sam određuje, te s njim vozači imaju manje muka – kaže Adam Nišević, ekspert za automobiile i jedan od najbojih auto-električara u Beogradu.

Na Tviteru je korisnik pod nikom Profus Jadibedus ovako objasnio pomenuta dešavanja na crnogorskom auto-putu gde se nadmorska visina od 60 metara nadomak Podgorice podiže na skoro 1.100 u blizini Kolašina.

– Zato, na tih 40 km pod 5-6% uspona ne mučite motor u najvišem prenosu, dajte mu da diše… Vratiće pouzdanošću i manjom potrošnjom. A na starijim vozilima nije zgoreg pre polaska na put isprati hladnjak, i spolja i iznutra.

Pratite temperaturu motora! Na niskim obrtajima uzbrdo gas je dat do kraja, sagoreva punu količinu goriva, pumpa se sporo okreće, tečnost ne stiže da se hladi…

Umesto u rad, deo tog goriva odlazi u toplotu… On je dodao da je za dizel optimalno oko 2.000, a za benzinac 2.500-3.000 obrtaja.

Kurir.rs
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *