Auto-put do Crne Gore sve bliži; Kako napreduju druge ključne deonice?

132

Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić rekao je da je sa američkim partnerima dogovoren Jadransko-jonski put, a sa EU završetak auto-puta Bar-Boljare.

“Ključni zaključci su: auto-put Podgorica – Boljare u dogovoru sa Srbijom biće završen verovatno do decembra 2027. godine”, rekao je Krivokapić na današnjoj konferenciji, preneli su crnogorski mediji.

Podsetimo, i predsednik Srbije Aleksandar Vučić ranije je najavio da će se, kada deonica od Požege do Boljara bude završena, od Beograda do granice sa Crnom Gorom stizati za dva sata i 15 minuta.

A koji su još infrastrukturni projekti aktuelni u našoj zemlji?

U Srbiji se trenutno projektuje i gradi 1.300 kilometara auto-puteva i brzih saobraćajnica. Da je ulaganje u kapitalne investicije strategija države, potvrđuje i to što je budžetom za 2022. godinu za ove namene predviđeno izdvajanje od 486 milijardi dinara, 86 više nego ove godine.

To praktično znači da izdvajanje novca za kapitalne projekte ostaje i dalje stub razvoja srpske ekonomije, što je i definisano Programom 2020-2025. Stručnjaci ovakvo opredeljenje pozdravljaju ali upozoravaju da dosadašnja praksa vezana za kašnjenje u realizaciji nekih infrastrukturnih objekata mora da se prevaziđe jer u suprotnom definisani rokovi mogu da ostanu mrtvo slovo na papiru.

Na takvu praksu upozorio je i predsednik Aleksandar Vučić, koji je izneo podatak da je do juna meseca ove godine, od 410 milijardi dinara predviđenih za kapitalne investicije, samo 28 posto povučeno.

U Ministarstvu građevinarstva za Blic Biznis kažu da njihovi projekti se realizuju u skladu sa predviđenom dinamikom.

“Od 2012. godine izgrađeno je ukupno oko 350 kilometara auto-puteva. U ovom trenutku se projektuje i gradi sveukupno oko 1.300 kilometara auto-puta i brzih saobraćajnica. Poslednjih godina vrednost investicija u saobraćajnu infrastrukturu iznosi oko 23 milijarde evra”, navode u Ministarstvu građevinarstva za Blic Biznis.

B92
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *