Bajramska poruka muftije Dudića: Jačanje jedinstva Islamske zajednice je naš zajednički emanet

117

U povodu Kurban bajrama, danas je  predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić, uputio bajramsku poruku koju prenosimo u cijelosti:

Bismillahir Rahmanir Rahim

Hvala Allahu dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su najljepši selavati i selami na Allahovog poslanika i miljenika, Muhammeda s.a.v.s.

„Mi smo ti, uistinu, mnogo dobro dali. Zato se Gospodaru svome moli i kurban kolji. Onaj koji tebe mrzi sigurno će on bez spomena ostati.“ (Kevser, 1-3)

„Hadždž i umru u ime Allaha obavite…“ (El-Bekare, 196)

Draga braćo i sestre, poštovani vjernici.

Danas je 9. zul-hidždže 1442. godine po muslimanskom kalendaru. Danas je dan Arefata. Arefat je mjesto gdje su se poslije dugo vremena, nakon izgnanstva iz Dženneta, ponovo sreli naš praotac i pramajka, hazreti Adem i hazreti Hava. Sutra je prvi dan Bajrama, Velikog bajrama, Kurban bajrama, Hadžijskog bajrama i Bajrama tekbira.

Ovaj bajram je najvredniji dan u godini, kako kaže Allahov poslanik Muhammed a.s.: „Najvredniji dan kod Allaha je dan žrtve, tj. prvi dan Kurban bajrama.“ (Ebu Davud)

Malo je trenutaka kao što je ovaj, kada se najozbiljnije moramo zapitati šta je to što nas zbližava, a šta je to što nas udaljava jedne od drugih, jer kurban znači blizinu, u vjerskom smislu to znači želju vjernika da se u pokornosti približi svome Stvoritelju putem žrtve u korist i na dobro sebi i drugima. Približiti se Stvoritelju i roditeljima, djeci i braći, komšijama i zajednici.

Poštovani vjernici, braćo i sestre.

Ovogodišnje bajramske radosti nisu potpune kao što nisu bile ni prošle godine. Zbog pandemije koja i dalje hara svijetom ove godine hadž će moći obaviti samo 60.000 muslimana, i to jedino iz Saudijske Arabije. Iskušenje u liku sićušnog korona virusa kojeg je Allah dao čovječanstvu uticalo je na naše živote i poremetilo naše mnoge ustaljene običaje. Vjerujemo i Allahu se molimo da nikada više ne bude hadža bez naših vjernika sa ovih prostora, kao i muslimana iz čitavog svijeta.

Draga braćo o sestre.

Ovaj Bajram je uljepšan i našim najmilijima koji su došli iz dijaspore da budu sa svojima. Oni su naš ponos i bogatstvo. Zato u ovom mubarek danu Allaha molim da ih sačuva i pomogne.

Poštovani vjernici.

Neka ovi bajramski dani proteknu u duhu žrtve, razmišljanja o propisima hadža, donošenju tekbira, te da zapamtimo poruku zajedništva i jačanja Islamske zajednice koja je tu za svakog od nas, da mu pomogne kada je potrebno. Ona je naš zajednički emanet koji smo preuzeli od generacija prije nas, koji trebamo čuvati i jačati, kako bi ga predali pokoljenjima koje dolaze.

Četrnaest godina je iza nas od kada je narušeno jedinstvo Islamske zajednice koje je prouzrokovalo podjele i pometnju među braćom i porodicama. Iako pomognuti raznim faktorima, nisu uspjeli i neće nikada, ako Bod da. Put koji su oni izabrali je krivi put, koji ih vodi u propast, kao i one koji ih slijede. Islamska zajednica je sa svojim vjernicima snažna da se nosi sa ovim izazovom. I u ovom današnjem danu činim dovu Allahu da im pokaže put i podari hrabrosti za povratak Zajednici, a nama snage da ih velikodušno zarad Njegovog zadovoljstva prihvatimo.

Gospodaru naš, ujedini naša srca u vjeri i ljubavi, učvrsti korake naše u istini i pravdi, osnaži volju našu u bratstvu i slozi. Daj da dočekamo još mnogo Bajrama u zdravlju, sreći i Tvom raziluku.

U tom smislu, pripadnicima islama u Muftijstvu sandžačkom, preševskom, beogradskom i novosadskom na području Islamske zajednice u Srbiji i dijaspori BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN.

 

Predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji

Muftija dr. Mevlud ef. Dudić
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *