U delegaciji su bili i federalni premijer Fadil Novalić, te potpredsjednici SDA i federalni ministri Edin Ramić i Šemsudin Dedić, a dočekali su ih predstavnici SDA Odžak, simpatizeri stranke i privrednici.

Na sastancima u Brčkom, Orašju i Odžaku razgovarali su o problemima sa kojima su suočene ove lokalne zajednice i Posavski kanton, te mogućnosti rješavanja tih problema.

Razgovarano je o realizaciji konkretnih projekata iz oblasti poljoprivrede, infrastrukture i energetike.

Izetbegović je prisutne upoznao i sa aktuelnim političkim dešavanjima u Bosni i Hercegovini, s posebnim fokusom na aktuelne razgovore o izmjenama Ustava BiH i izbornog zakonodavstva.

Naglasio je potrebu provedbe presuda Evropskog suda za ljudska prava koje će onemogućiti diskriminaciju bilo kog građanina u bilo kojem dijelu Bosne i Hercegovine. U tom kontekstu Izetbegović je istakao posljednje diplomatske uspjehe koji su, između ostalog, rezultirali usvajanjem Rezolucije u Evropskom parlamentu.

Značajan dio posjete Izetbegović je posvetio razgovorima sa građanima Odžaka i Orašja.

Osvrnuvši se na današnje posjete, Izetbegović je na svom Twitter nalogu napisao: “Snage koje bi dijelile BiH gube dah. Vidi se to i osjeti na svakom koraku kroz našu domovinu”.