Begović čestitao Novopazarcu Plojoviću: Sandžak je dio Bosne i mi smo dio Sandžaka

163

Kao inicijator Nagrade “25. novembar” i voditelj svečane dodjele u Sarajevu, glavni urednik sedmičnog lista “Stav” za Sandzacke.rs je izjavio da se ovom nagradom promovišu temeljne kulturne vrijednosti države Bosne i Hercegovine, a imao je i lijepu poruku za mladoga sandžačkog pisca Harisa Plojovića koji je ovogodišnji laureat u oblasti “mladi pisci”.

Sedmični list Stav sedmu godinu zaredom dodjeljuje nagradu “25. novembar”. Dosadašnji dobitnici u kategoriji za životno djelo bili su Dževad Karahasan (2016), Irfan Horozović (2017), Abdulah Sidran (2018), Tvrtko Kulenović (2019), Halil Tikveša (2020), Ivan Kordić (2021), u kategoriji za knjigu godine Asmir Kujović (2019), Esad Zgodić (2020), Dragoslav Dedović (2021) i u kategoriji za mlade pisce Ahmed Kurto (2020) i Nermin Šehić (2021).

Nagradni fond u kategoriji za životno djelo u 2022. godini iznosi 5.000 KM. Nagradni fond za “knjigu godine” u 2022. godini iznosi 3.000 KM.

U 2022. godini stručni žiri u oblasti za “životno djelo” odlučio je jednoglasno da nagrada pripada prof. dr. Dževadu Jahiću. Predsjednik žirija je prof. dr. Sead Šemsović.

Nagrada za “knjigu godine” jednoglasno je dodijeljena književniku Zlatku Topčiću za roman 28.06.1914. (Izdavačka kuća “Planjax”, Tešanj). Predsjednik žirija je književnik Almir Zalihić.

Stručni žiri 1. marta 2021. godine, nakon provedenog javnog poziva za mlade pisce, između pristiglih neobjavljenih rukopisa kao najbolje je izabrao djelo Harisa Plojovića “Tespih”. Knjiga će biti tiskana te se u tom obliku dodjeljuje kao nagrada. Na ovaj način žiri spaja dva najznačajnija državna praznika u Bosni i Hercegovini: 25. novembar i 1. mart.

Visoki pokrovitelj nagrade “25. novembar“ je premijer Federacije BiH Fadil Novalić.


Foto: stav.ba

Glavni urednik sedmičnog lista “Stav” i jedan od inicijatora ove nagrade za Portal Sandžačke je izjavio:

“Prof. dr. Dževad Jahić je ‘čovjek institucija’ i svojim djelom zadužio je državu, našu lingvistiku, a posebno bošnjački narod. Ističemo njegov rad na ‘Rječniku bosanskog jezika’, jednom od najvažnijih nacionalnih projekata, kakve u susjednim državama izrađuju čitavi timovi ljudi. Dževad nije sam, to što radi od opće je važnosti i ostat će kao trajna vrijednost kada nikoga od nas više ne bude na ovome svijetu, te je dužnost svih nas da ga pomognemo u njegovom poduhvatu!

Jezik živi u narodu i u književnosti. Na bosanskom jeziku u našoj književnosti jedan od najljepših glasova i ponajboljih pisaca jeste Zlatko Topčić. Njegov otac Zaim, također naš veliki pisac, antifašist i logoraš Jasenovca, bio bi ponosan na njega jer upravo je ime nagrade ‘25. novembar’ ona vrijednost za koju se borio. Njegov sin Zlatko, i kao odličan pisac i kao patriota, koji je također prošao torture logora, što je porodična sudbina ovjekovječena u njegovom scenariju ‘Remake’, baštini te vrijednosti.

Na kraju, želim posebno istaknuti da smo ponosni na našeg mladog pisca iz Novog Pazara koji je pobijedio sa svojim rukopisom ‘Tespih’. Haris Plojović, kao i djelo svih drugih naših znamentih pisaca iz Sandžaka, neodvojivi je dio naše književne baštine. ZAVNOS se održao pet dana prije ZAVNOBiH-a, pa smatram da je bila riječ o jednom usko povezanom slijedu. Sandžak je dio nas i mi smo dio Sandžaka. Mladi pisac Haris Plojović dio je te neraskidive veze.“

U 2022. godini članovi stručnog žirija su prof. dr. Fahrudin Rizvanbegović, prof. dr. Almir Bašović, prof. dr. Sead Šemsović, prof. dr. Nehrudin Rebihić, prof. dr. Ena Begović-Sokolija, književnik Almir Zalihić i glavni urednik sedmičnika Stav Filip Mursel Begović.

Generalni sponzor dodjele nagrade “25. novembar” je “BH Telecom”, a sponzor “BH pošta”.

Nagrade su se dodijelile sinoć u Bošnjačkom institutu u Sarajevu.

Izvor: Sandzacke.rs
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *