Beogradski mediji o bazenu u Novom Pazaru: Mjesto koje “razdvaja” muškarce i žene

Novi Pazar jedini je grad u Srbiji u kome postoje odvojeni termini na bazenima za muškarce i za žene, piše “Nova.rs”.

Građani Novog Pazara, osveženje u gradu jedino mogu pronaći na gradskom bazenu koji se nalazi u centru grada i koji je ujedno i jedini bazen u gradu sa više od 120.000 stanovnika. Postoji još par manjih bazena u novopazarskoj banji, ali kapaciteti tih bazena su veoma mali da se zadovolji broj kupača koji bi koristili usluge bazena u ovim tropskim danima.

Inače, malo je javnosti u Srbiji poznato da je Novi Pazar jedini grad u kome postoje odvojeni termini na bazenima za muškarce i za žene, piše “Nova.rs“.

Tako muškarci na gradskom bazenu mogu da se kupaju svakog dana od 11 do 15 sati i od 17 do 19 sati, a jedini ženski termin je po najvećoj vrućini od 15 do 17 časova i muškarcima je tada strogo zabranjen ulazak.

Ovakav slučaj nije ni u ostalim sandžačkim gradovima u kojima postoje bazeni ovakvog tipa – u Tutinu, recimo, ne postoji ženski termin, ali nije rijedak slučaj da žene zakupe privatni termin i odvojeno se kupaju od muškaraca.

Naravno, na muškim termina često ima žena koje se kupaju, jer za razliku od ženskog termina – na muškom terminu smiju se kupati i žene.

Pored toga što je muškarcima kupanje zabranjeno u tom terminu, gradski bazen je ograđen kako muškarci koji prolaze pored bazena ne bi mogli da vide svoje sugrađanke dok plivaju ili se sunčaju na gradskom bazenu.

Ovakav raspored termina i odvajanje muškaraca i žena uveden je u posljednjih 15 godina, od kada, kako kažu sagovornici, posebno raste interesovanje za vjerske obaveze koje nalaže Islam, čijih je sledbenika u ovom gradu većina.

Oni Novopazarci koji sa svojim djevojkama, suprugama ili drugaricama žele da zajedno provode vrijeme na bazenima, obično budu primorani da takvu vrstu zabave potraže u obližnjoj Raški, Jošaničkoj banji ili pak na Kopaoniku.

Nadležne institucije u ovom gradu kažu da nisu oni ti koji treba da odlučuju kako će bazeni raditi i raspoređivati termine, jer u gradu postoji samo jedan olimpijski bazen, koji se posljednjih godina uglavnom daje u zakup privatnim licima koji se iz sezone u sezonu menjaju.

Novopazarcima je obećano će se u ovom gradu napraviti i zatvoreni bazen koji je prema najavama vlasti u ovom gradu trebalo da bude gotov još u decembru 2012. godine. Ali je na tom mjestu, na kojem je do prethodne godine stojala i tabla sa projektom bazena, sada izgrađen park.

Ostaje pitanje gdje da Novopazarci pronađu svoj kutak osveženja od tropskih dana koji nas ovog ljeta očekuju, s obzirom na to da je jedan jedini bazen u ovom gradu mali da primi sve zainteresovane kupače kojih je sigurno mnogo više od onog broja koji trenutno koristi usluge bazena u ovom gradu.

Izvor: Nova.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.