Bezbrižni dani: Zaboravljene igre koje su obilježile naše djetinjstvo

159

Kako se danas ne ide u školu, i kako nekada vremenske prilike ne dozvoljavaju da se boravi u dvorištima i na igralištima, podsjećamo vas na igre koje bi mogle da se igraju u kući i koje su nekada ispunjavale naše dječje dane.

Ćorave bake

Potreban je improvizovani povez za oči, dobro raspoloženje, soba u kojoj nema mnogo namještaja i sve je spremno za zabavu.

Čika Mika

Na papiriće se zapišu nazivi – sudija, lopov, čika Mika, i ostavi se onoliko praznih papirića koliko ima ostalih igrača. Čika Mika mora da prepozna lopova koji mu je ”ukrao bika”.

Ako pogodi ko je ”lopov”, sudija određuje kaznu za lopova; ako nekog pogrešno optuži, sam mora da bude kažnjen. Apelujemo samo da kazne ne budu surove već kreativne.

Na slovo, na slovo

Zamislite predmet koji je u sobi, kažete ostalima slovo kojim počinje i čekate da se neko dosjeti istog predmeta. Tražite skrivene i neočigledne predmete i uživajte dok drugima pogledi lutaju po svakom kutku sobe.

Hvatajte se ribice

Ovo je varijacija na igru ”Na slovo, na slovo”. Neko kaže ”Hvatajte se ribice velike i male, na slovo na slovo..!” i onda svi traže predmet u sobi na izrečeno slovo. Ko se posljednji uhvati za predmet koji počinje tim slovom, izgubio je.

Zanimljiva geografija

Nisu potrebna neka detaljnija uputstva. Napišite kategorije – grad, država, planina, a možete biti i inventivni pa dodati i neke nove: slatkiš, bend, jelo. Osvježićete i testiraćete znanje, razbićete i monotoniju kišnog dana.

Pantomima

Objašnjavanje pojmova bez riječi može biti genijalno. Igranje u timu je dodatak koji može pojačati zabavu, kao i ograničavanje vremena za zadatak.

Dan – noć

Iako školska igra, može da bude zabavno igrati je i u ”kućnim klupama”. Kad onaj koji određuje vikne ”Dan!”, glava je gore. Na komandu ”Noć!” spušta se. Samo pazite da prilikom smjene iz dana u noć ne udarite glavu jer se igra sjedeći za stolom!

Masne fote

I na kraju, ostaju najgenijalnije – masne fote. Predloge zadataka ostavićemo vašoj mašti, ali možda je ipak danas najgori zadatak otići do prodavnice po slatkiše.

M.cdm.me
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *