Bil Gejts dao prognozu kad će se završiti pandemija koronavirusa

126

“Akutna” faza pandemije koronavirusa će se završiti u 2022. godini, predvideo je na svom blogu osnivač Majkrosofta Bil Gejts, ali je nazvao Omikron varijantu korone “zabrinjavajućom”, prenosi Russia Today.

„Možda nije pametno da predviđam stvari, ali mislim da će akutna faza pandemije biti gotova u nekom momentu u 2022. godini“, napisao je milijarder na svom blogu.

Farmaceutske kompanije su i u prošlosti imale velikih problema da prodaju svoje vakcine za grip, pošto imaju relativno nisku efikasnost, u poređenju sa drugim vakcinama, zbog toga što naučnici moraju da predviđaju koji će soj virusa biti prevalentan u određenoj godini.

Bil Gejts, međutim, ima čvrst stav kad je reč o terapijama, i ističe da je farmaceutski gigant Merck nedavno dobio odobrenje FDA za svoj antivirusni lek molnupiravir, koji se prepisuje osobama sa visokim rizikom od teže slike korone. Ova pilula „značajno umanjuje šanse za hospitalizaciju ili smrt od kovida“, napisao je on.

On je priznao da je, uprkos masovnoj primeni vakcina protiv korone širom sveta, više ljudi umrlo od kovida u 2021. godini nego u 2020, i dodao da poboljšanje stanja ove godine nije bilo „dramatično“, kako se nadao.

Inače, Gejtsovo bogatstvo se za vreme pandemije uvećalo na 137 milijardi dolara (četvrti najbogatiji čovek na svetu).

On je nazvao pojavu Omikron soja korone „zabrinjavajućom“, ali naglašava da je „svet bolje pripremljen za borbu protiv potencijalno opasnih varijanti“ nego što je bio. Inače, južnoafrički naučnici koji su otkrili Omikron varijantu tvrde da su simptomi bolesti izazvane ovim sojem virusa uglavnom blaži, prenosi Telegraf.

 
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *