Bil Gejts: Kriptovalute su prevara za budale

158

Bil Gejts nije fan kriptovaluta i NFT-a. Osnivač Microsofta je na konferenciji TechCrunch rekao da su kriptovalute i NFT prevara.

“Ti trendovi digitalne imovine sto posto se temelje na ‘teoriji većih budala'”, rekao je Gejts, prenosi CNN Business. Gejts se referisao na teoriju prema kojoj se ponekad može zaraditi kupovinom precijenjene imovine ako se ta imovina kasnije može prodati po još većoj cijeni.

“Jedna “budala” bi u tom slučaju mogla kupiti preskupu imovinu, nadajući se da je može prodati “većoj budali” od sebe i tako uzme zaradu. To može funkcionisati sve dok ima dovoljno “budala” spremnih platiti više. Ali kad više niko ne želi kupovati, niz se prekida i slijedi značajan pad cijene.”

Gejts je rekao da se ne trguje kriptovalutama i narugao se NFT-ovima Bored Apes, šaleći se da će “skupe digitalne slike majmuna iznimno poboljšati svijet”. Umjesto toga, Gejts kaže da preferira staromodna ulaganja.

Bitcoin i ostale kriptovalute u slobodnom padu

“Naviknut sam više na ulaganja u imovinu, poput farmi koje imaju proizvodnju ili komapnije koje nude stvarne proizvode”, rekao je on.

Gejtsove izjave dolaze u trenutku kada su bitcoin i druge kriptovalute u slobodnom padu. U novembru 2021. godine bitcoin je dosegao vrhunac od 69.000 dolara.

Od tada najvrjednija svjetska kriptovaluta izgubila je dvije trećine svoje vrijednosti i danas dosegla oko 20.000 dolara. Samo od prošle sedmice pad je oko 25 posto.

Gejts je i ranije bio skeptičan prema kriptovalutama. U intervjuu za Bloomberg 2021. Gates je rekao da je jedno kad Ilon Mask i Tesla ulažu u bitcoin, a drugo kad prosječni ulagači slijede njegov primjer.

Cdm.me
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *