Bisljimi: Šta Srbija traži za Srbe na Kosovu isto će Kosovo za Albance Preševske doline

99

Zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi rekao je da će insistirati da svako pravo koje Srbija traži za srpske građane na Kosovu, dobiju i Albanci u opštinama na jugu centralne Srbije, prenosi Gazeta ekspres.Bislimi je istakao da će u dijalogu u Briselu važna tema biti garancija simetrije i jednakosti u pravima između albanskih građana u “dolini” i srpskih građana na Kosovu.

Bisiljimi je tokom posete Bujanovcu i Preševu rekao da pismo nemačkog kancelara Olafa Šolca i francuskog predsednika Emanuela Makrona pokazuje da u ovom periodu treba donositi velike odluke, što znači postizanje konačnog sporazuma uz međusobno priznanje u centru.

”Mnogo je važno da se iskoristi period u naredne dve godine u kome nema političkog intermeca ni na Kosovu, ni u Srbiji ni u drugim zemljama, kako bi se došlo do konačnog rešenja. I Kurti i Vučić su izabrani za neprikosnovene lidere svojih zemalja, a Šolc i Makron idu u tom pravcu, što pokazuje da je dobro donositi velike odluke u ovom periodu.

Za nas velika odluka je zaključivanje konačnog sporazuma uz međusobno priznavanje u centru“, rekao je on, preneo je Ljajmi.Bislimi je govorio i o situaciji u opštinama na jugu centralne Srbije. On je okrivio Beograd za depopulaciju regiona, rekavši da je došao trenutak “da se Evropi pokaže pravo lice Srbije”.

„Malo je zastrašujuća brzina kojom je Srbija svojom politikom uspela da izvede depopulaciju ovog regiona, ali mislim da je sada trenutak kada možemo da pokažemo celoj Evropi kako se u dolini vidi pravo lice Srbije, jer mislimo da nema regiona u Evropi gde se građani 2022. godine još bore za udžbenike, za osnovna prava, za zastupljenost, makar minimalnu u državnim institucijama“, rekao je on.

U ovom trenutku, kako je dodao, postoje dva narativa.”To je narativ Vlade Kosova koja ima za cilj da unapredi prava doline i narativ predsednika Vučića koji nastavlja da ugnjetava dolinu”, rekao je Bisljimi.On je rekao da se diskriminacija koja se vrši prema “dolinskim Albancima” ne dešava ni u jednoj zemlji u Evropi.„Strašno je shvatiti da ni u jednoj ambulanti u Bujanovcu, rukovodioci nisu Albanci. Nema ih ni u većini škola, sudova u Preševu i Bujanovcu, jer su premešteni u Vranje.

Jedini albanski vatrogasac je penzionisan i sada su svi vatrogasci srpski. Ova diskriminacija je bez presedana u Evropi i mislim da bi bilo neodgovorno da zatvorimo oči pred ovom situacijom“, rekao je on.Ministarka obrazovanja Arberie Nagavci rekla je da se srednjoškolci i dalje suočavaju sa izazovima u pogledu nedostatka udžbenika.

KO
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *