Bivši Visoki predstavnik za BiH: Poštovanje za Incka, održao je obećanje majkama

123

Bivši Visoki predstavnik za BiH Kristijan Švarc-Šiling izrazio je duboko poštovanje prema odlazećem Visokom predstavniku Valentinu Incku zbog njegove odluke da nametne Zakon o zabrani negiranja genocida i zločina protiv čovečnosti.

„Incko je održao obećanje koje je dao majkama Srebrenice donevši odluku kojom se sankcioniše glorifikacija i veličanje osuđenih ratnih zločinaca“, rekao je Švarc-Šiling za Dojče vele (DW).

Bivši Visoki predstavnik za BiH je rekao da od istine ne sme niko da se udaljava jer to „pre ili kasnije vodi nastavku širenja laži i na to bi aktivni političari stalno morali da misle“.

Švarc-Šiling je dodao da se na kraju svako sam mora pogledati u ogledalo i doneti odluku po svojoj savesti, istakavši da više nema „ni zakonskih ni moralnih opravdanja da se odgovorni političari i oni koji o zločinima sude i koji ih tumače, ne pridržavaju istine“.

„Okončanje ‘tobožnjih rešenja’ je tek početak i obaveza prema narednim generacijama kako bi pomirenje postalo moguće. To je istinski garant stabilne budućnosti Bosne i Hercegovine“, zaključio je bivši visoki predstavnik, komentarišući donošenje Zakona o zabrani negiranja genocida koji je doneo Incko, čiji mandat ističe 30. jula.

Na mestu Visokog predstavnika za BiH Incka od 1. avgusta menja Kristijan Šmit.
N1
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *