Bjelopoljskom stočaru kasnio otkup stoke: Htio sam da jagnjad dotjeram pred zgradu Opštine

91

Kad su saznali za moju namjeru, iz kompanije Franca su reagovali ekspresno i u telefonskom razgovoru mi obećali da će brzo doći. Otkupili su 38- oro jagnjadi, ispričao je Kljajević za “Dan”

Stočar iz Bliškova kod Bijelog Polja Dragojle Kljajević (66) kaže da je prteklih dana bio u problemu jer je kasnio obećani otkup tržišnih viškova stoke, odnosno jagnjadi.

U razgvoru za “Dan” Kljajević kaže da mi nije pomoglo ni to što se među prvima upisao kako bi kompaniji Franca prodao 38-oro jagnjadi.

Ipak, kada se čulo za njegov naum da će jagnjad dotjeratri pred zgradu Opštine Bijelo Polje, reagovali su, kaže, iz kompanije France i u telefonskom razgovoru obećali mu da će sve biti završeno za nekoliko dana.

– Sobzirom na to da su jagnjad otkupljena iz okolnih opština, ali i naše, pa i iz Vraneša, strahovao sam da će moja jagnjad ostati neprodata i da ću pretrpjeti znatnu štetu. Stoga mi nije preostajalo ništa drugo nego da platim kamion nekom od prevoznika i dotjeram jagnjad pred zgardu Opštine i na taj način ukažem na problem i da se vidi da lokalna uprava naprosto ne brine o svojim poljoprivrednim proizvođačima. Priče se na sva usta da je otkup jagnjadi zagarantovan, a sudeći po mom slučaju to je samo priča, a nikako ozbiljna politika. Međutim, kada su saznali za moju namjeru, iz kompanije Franca su regovali ekspresno i u telefonskom razgovoru mi obećali da će brzo doći do mene i otkupiti jagnjad. I zaista nijesu prošla dva dana došli su i otjerali jagnjad – priča Kljajević i dodaje da očekuje da se svi koji brino o razvoju poljoprivrede i razvoju sela, ali i ostanku mladih na rurarlnom području, na mnogo bolji način odnose prema stočarima.

– Mora Ministarstvo poljopoprivrede drugačije da radi, i da se sa više pažnje odnosi prema nama poljoprivrednicima. Da se svake godine ne ponavlja ista priča i da mi ne strahujemo šta će biti sa našim tržišnim viškovima već da radimo svoj posao i ne razmišljamo kako ćemo šta prodati. Nadam se da niko više od stočara neće ima problema kada je otkup jagnjadi u pitanju – kaže Kljajević.

Dragojle drži pet krava i oko 70 ovaca.

– Za moju porodicu, suprugu i dva sina, bavljenje stočarstvom jedini je izvor prihoda i egzistencije. U mojoj porodici niko ništa ne prima i jedini prihod nam je onaj koji svi zajedno ostvaramo svojim radom – zaključuje Kljajević.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *