Boris Tadić: Da li neko stvarno misli da se na tom sastanku govorilo o Republici Srpskoj (Video)

148

Predsednik SDS Boris Tadić izjavio je u Novom danu, govoreći o sastanku dela opozicije sa Vučićem, da “nikakvu cenu te stranke neće platiti”.

Postavio je, kako kaže, retoričko pitanje – “da li neko stvarno misli da se na tom sastanku govorilo o pitanju RS”. “I da su oni uz čašicu vina stvarno govorili o Inckovom zakonu i odnosima unutar BiH i posledicama potencijalne promene Dejtonskog sporazuma.

Oni su pili vino i nikakvog razgovora nije bilo, niti je to format u kome se može razgovarati o tako nečemu. Takav sastanak se organizuje iza zatvorenih vrata, gde se ozbiljno debatuje”, kaže Tadić.

Prema rečima Tadića, „nikakvu cenu te stranke neće platiti“.

„Jer su one deo jednog sistema koji Vučićev režim produkuje, takozvanih desničarskih ili patriotskih stranaka, koje služe za prikupljanje glasova koje SNS, a u prošlosti SRS nije mogla da prikupi“, kaže on.

Kako je rekao, „Vučić suštinski upravlja čitavom medijskom situacijom, finansijskim resursima zemlje, kriminalom“…

„Aktivira ga u upotrebi koja mu je potrebna u tom trenutku. To se dešavalo i u vremenu mog mandata, ove stranke koje se sada pojavljuju bile su dopunjavane Obrazom i nekim drugim organizacijama. Srpska desnica, Obraz, Dveri, Zavetnici, samo se menjaju imena, ponekad i akteri, ali oni pokrivaju jedan deo biračkog tela“, kaže on.

Na pitanje je li sastanak dela opozicije sa Vučićem „šamar“ drugim opozicionim strankama, Tadić kaže da on „nikad nije sarađivao sa tim strankama“.

„Nadam se da će oni ljudi koji su sa njima sarađivali sada stati na loptu i razmisliti šta činiti. Moje mišljenje je da treba formirati više kolona koje bi pokrile šire biračko telo“, kaže.

Postavio je, kako kaže, retoričko pitanje – „da li neko stvarno misli da se na tom sastanku govorilo o pitanju RS“.

„I da su oni uz čašicu vina stvarno govorili o Inckovom zakonu i odnosima unutar BiH i posledicama potencijalne promene Dejtonskog sporazuma. Oni su pili vino i nikakvog razgovora nije bilo, niti je to format u kome se može razgovarati o tako nečemu. Takav sastanak se organizuje iza zatvorenih vrata, gde se ozbiljno debatuje“, kaže Tadić.

Kako kaže, „zna šta je država“.

„Bio sam i ministar telekomunikacija, ministar odbrane, predsednik države, i sada kada razmišljam o povratku u državu nakon svega što je odrađeno poslednjih 10 godina, sad će nam biti mnogo teže nego 2000. godine, jer je kriminalizacija uzela maha, sad će biti mnogo teže“, kaže on.

Dodaje da je „najvažnija reforma ovog društva u stvari normalizacija“.

„Taj dijalog je prekinut 2012. godine, svi dijalozi sada su fingiranje, jer se troši vreme, ja sam to i evroparlamentarcima rekao“, kaže.

Kaže da može da sedne sa svima da razgovara.

„Ali, neću da učestvujem u političkim akcijama, nemam poverenja u tu vrstu političara, kao što oni nemaju poverenje u mene“, kaže Tadić.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *