Bosna i Hercegovina povlači ambasadorku iz Beograda

204

Nakon hapšenja Edina Vranja, bivšeg visokog službenika FUP, ministarka Bisera Turković pozvala je ambasadorku Aidu Smajić iz Beograda na hitne konsultacije.

Ovo je najdirektniji potez u smeru odgovora na potez srpskih vlasti koje su uhapsile državljanina BiH. Do smirivanja situacije poslove u ambasadi će vršiti otpravnik poslova.

Na privođenje Vranja ranije su reagovali i predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić i član ove institucije Šefik Džaferović.
Oni su rekli kako ovo predstavlja novi u nizu progona nad građanima Bosne i Hercegovine, koje vrše srpske vlasti, zloupotrebljavajući princip univerzalne nadležnosti u procesuiranju ratnih zločina.

Kako je istaknuto, cilj srpskih vlasti je revidiranje istine o ratu u Bosni i Hercegovini i izjednačavanje zaraćenih strana kada je reč o počinjenim zločinima.

Na hapšenje Vranja reagovali su brojni subjekti u Bosni i Hercegovini, a Stranka za Bosnu i Hercegovinu tražila je i povlačenje ambasadora iz Beograda.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije izdalo je saopštenje u vezi s hapšenjem Vranja, a u njemu navode da je ovaj državljanin BiH osumnjičen za ratne zločine protiv ratnih zaroblјenika na području Goražda od januara 1993. do oktobra 1994. godine.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *