Bosna i Hercegovina produžava auto-put prema Crnoj Gori. Pelješki most gubi na značaju?

258

Stručnjaci se pitaju da li će Pelješki most ostati marginalizovan.

Naime, dok u Hrvatskoj traje euforija oko skorog puštanja u saobraćaj Pelješkog mosta, Javno preduzeće “Autoceste FBiH” objavilo je javni poziv za izradu idejnog i glavnog projekta dela Jadransko-jonskog koridora, deonica Stolac – Interregionalni čvor Počitelj kod Čapljine, dužine oko 23 kilometra.

Kako je ranije saopšteno, auto-put bi vodio do crnogorske granice kod Nudola, nakon čega bi se produžio do granice s Albanijom.

Vest o javnom pozivu za hrvatsku stranu ne bi bila toliko važna da za sobom ne povlači novi mogući problem saobraćajne (ne)povezanosti Dubrovačko-neretvanske županije. Mnogi se već pitaju postaje li Počitelj glavno čvorište na putu od Trsta do Grčke, a novi Pelješki most tek lokalna obilaznica, prenosi Indikator.ba.

Pelješki most gubi na značaju

U tekstu pod naslovom “Jadransko-jonski auto-puta neće preko Dubrovnika, nego preko Trebinja”,

“Dubrovački vjesnik” piše da nakon 20 godina čekanja na putnu sponu juga Hrvatske sa ostatkom te zemlje, niko ne želi ni da pomisli da bi Pelješki most s pristupnim putevima mogao “izgubiti na ceni” ako regionalni krak Jadransko-jonskog auto-puta krene kroz zaleđe, od Počitelja do krajnje tačke Aranđelova kod Trebinja na granici sa Crnom Gorom i u potpunosti zaobiđe teritoriju Hrvatske, prenosi Investitor.

Dosad se o jadransko-jonskom saobraćajnom pravcu govorilo kao benefitu za saobraćajno izolovani jug Hrvatske, posebno zbog dovršetka Pelješkog mosta i očekivanog prolaska auto-puta područjem Neuma.

“Hoće li se najveći hrvatski infrastrukturni projekat uklopiti u taj kalup trebalo bi da bude jasnije nakon 15. marta, kad ističe rok za prijavu ponuđača zainteresovanih za izgradnju deonice Stolac-Počitelj.

Ugovorna vrednost dokumentacije je procenjena na 6.000.000 miliona konvertibilnih maraka bez PDV-a, a planirani rok završetka je 18 meseci. Početak trase u Počitelju projektanti vide kao spoj s panevropskim Koridorom Vc (od Venecije do Kijeva), a osim kroz opštine Stolac i Čapljinu obuhvatio bi i Ravno, Ljubinje, Trebinje i išao dalje prema Crnoj Gori, bez vidljive veze sa Hrvatskom”, prenosi “Dubrovački vjesnik”.

U hrvatskim stručnim i političkim krugovima, međutim, ne smatraju da će na budućem saobraćajnom pravcu Pelješki most ostati marginalizovan.

B92
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *