usame i suljo

Bošnjaci u Sandžaku: Koliko je čvrst sporazum Ugljanina i Zukorlića?

118

Stranka demokratske akcije i Stranka pravde i pomirenja potpisali su, nakon 15 godina raskola, Sporazum o programskoj saradnji u Bošnjačkom nacionalnom vijeću.

Sporazum između Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejmana Ugljanina i Stranke pravde i pomirenja (SPP) Usame Zukorlića simbolična je poruka političkog pomirenja Bošnjaka u Sandžaku, ocijenili su analitičari, no pravi test koliko je to pomirenje iskreno pokazat će tek primjer trenutno podijeljene islamske zajednice u Srbiji.

Od raskola 2007. godine, Ugljanin i SDA su davali podršku Islamskoj zajednici Srbije, čije je sjedište u Beogradu, dok je SPP podržavao Islamsku zajednicu u Srbiji, čiji je duhovno sjedište u Sarajevu i Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini.
Kulturna autonomija predmet raskola u Sandžaku

BNV, kulturna autonomija Bošnjaka Sandžaka, najviše predstavničko tijelo tog naroda u Srbiji, čija je uloga zaštita bošnjačke kulture, jezika, pisma i drugih područja važna za očuvanje bošnjačkog identiteta u Srbiji, posljednjih 15-ak godina predmet je raskola druge po broju nacionale manjine u Srbiji, uključujući i raskol islamske zajednice u Srbiji.

Bivši čelnik SPP-a, autoritativni vjerski vođa i političar Muamer Zukorlić, bio je u direktnom sukobu sa Ugljaninom i njegovom SDA. Zukorlić je optuživao Ugljanina da uništava vlastiti narod i da je pod utjecajem službenog Beograda.

Premda druga po veličini manjina u Srbiji, sa oko 190.000 stanovnika, jugozapad Srbije gdje je skoncentrisan najveći dio Bošnjaka danas je među najnerazvijenijim dijelovima Srbije.

Na izborima za vijeća nacionalnih manjina 13. novembra, godinu dana nakon Zukorlićeve smrti, liste “Sandžačka demokratske partija – Husein Memić“ i “Jedinstveno za slobodno Vijeće – Stranka pravde i pomirenja – dr. Misala Pramenković” osvojile su po 12 mandata u novom sazivu BNV-a, lista “Bošnjačko jedinstvo – dr. Sulejman Ugljanin” 10 i lista “Savez za Sandžak i dobre Bošnjane” jednog vijećnika, od ukupno 35 mjesta u tom tijelu.

Sporazum nazvali historijskim

Sporazum između SDA i SPP-a o koalicijskoj većini u BNV-u koji će uslijediti nakon izbora nazvan je historijski.

“Sporazum su potpisale dvije bošnjačke stranke, a BNV je jedno. Nije gubitnik ni jedna stranka, dobitnici su Bošnjaci“, rekao je Ugljanin. „Naša je obaveza da sarađujemo u ime Bošnjaka“.

Ono što je Ugljanin nazvao početkom „trajnog bošnjačkog jedinstva ne samo u Sandžaku nego na cijelom Balkanu“, Zukorlić je opisao frazom „kamen temeljac“ za velike stvari u budućnosti.

„Od danas imamo jedinstveni zajednički stav da BNV želi Islamsku zajednicu sa svim pravima kao što ima Srpska pravoslavna crkva. Želimo Islamsku zajednicu sa sjedištem u Novom Pazaru, duhovnim centrom u Sarajevu“, rekao je.

Sporazum su pozdravili i iz Mešihata Islamske zajednice Sandžaka.
‘Politika dvojice protiv trećeg’

„Prilično sam skeptična prema svakom dogovoru političkih predstavnika sandžačkih Bošnjaka, koji se svode na savez dvojice protiv trećeg, a sporazum SDA i SPP o formiranju novog saziva BNV mi na to liči“, kaže za Al Jazeeru Safeta Biševac, novinarka lista Danas.

„Mi, sandžački Bošnjaci smo godinama imali podelu na ‘Suljove’ i ‘Rasimove’, a onda smo dobili politički trougao, angažovanjem rahmetli Muamera Zurorlića, sada njegovog sina Usame. Svojevremeno su Ugljanin i Ljajić imali neformalni dogovor o saradnji kako bi sprečili jačanje Zukorlića, sada su Zukorlić i Ugljanin dogovorili savez faktički protiv Ljajića“, rekla je Biševac.

Za Fahrudina Kladničanina, izvršnog direktora Akademske inicijative Forum 10 iz Novog Pazara, sporazum kojeg su u BNV-u potpisali SDA i SPP može biti značajan u simboličnom smislu, ali će za bolji položaj Bošnjaka u Srbiji trebati uložiti mnogo više napora.

„BNV je dosad bio remetilački faktor, a čini se da sada postaje faktor pomirenja“, rekao je Kladničanin Al Jazeeri.

Ipak, i prema čelniku Foruma 10 i prema Biševac, ključni izazov sporazuma između SDA i SPP-a bit će pitanje islamske zajednice: hoće li se islamska zajednica u Srbiji ujediniti i da li će njen duhovni centar biti u Sarajevu ili Beogradu. I Kladničanin i Biševac vjeruje da pitanje islamske zajednice u Srbiji nadilazi lokalne interese.

SDA i SPP su navodno dogovorili jedinstvenu islamsku zajednicu sa sjedištem u Sarajevu, kaže Biševac, ali se plaši da će realizacija ići teško.

„Mislim da to mnogima van Sandžaka ne odgovara“, smatra Biševac.

“Čini se da Turska ipak želi da islamska zajednica u Srbiji centar ima u Beogradu“, kaže Kladničanin.

Izvor Al jazeera
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *