Bošnjački odbornici: Srebrenica je u krizi, pozivamo kolege iz srpskih stranaka da razmisle šta čine

266

Opredijeljeni za civilizovan dijalog i pozitivne društvene i političke procese, mi, bošnjački odbornici u Skupštini općine Srebrenica, želimo obavijestiti javnost da se Srebrenica nalazi u dubokoj političkoj krizi produkovanoj posljednjim donošenjem dopuna Krivičnog zakona BiH od Visokog predstavnika Valentina Inzka, saopćila je Inicijativa “Moja adresa: Srebrenica”. 

– Smatramo da je to civilizacijski zakon koji Bošnjacima jednako brani da negiraju počinjene ratne zločine nad Srbima i Hrvatima, a bilo ih je, kao što Hrvatima i Srbima zabranjuje da negiraju počinjene zločine nad drugim narodima. To je narativ koji nalaže uzajamno poštivanje žrtava i ništa drugo. Srebrenica jeste sinonim stradanja bošnjačkog naroda i mjesto počinjenog genocida, ali ovaj Zakon nije donesen samo zbog Srebrenice, već će pomoći cjelokupnom bosanskohercegovačkom društvu, bez obzira na mjesto prebivališta – ističe se u saopćenju.

Zato upozoravaju sve na težak položaj Bošnjaka kako u društvenom tako i u političkom smislu.

– Iako često sami, mi nećemo odustati i neće nas razjediniti u našoj nakani da sačuvamo povjerenje naših živih, a i dostojanstvo naših mrtvih. Borit ćemo se zajedno protiv politika koje nas diskriminišu na ovom dijelu BiH, a koje su svakako retrogradne i za samu državu – istakli su.

Napad na poziciju predsjednika Skupštine, ističu, koja po zakonu, a ne političkoj volji srpskih stranaka, pripada Bošnjacima, koji između sebe delegiraju osobu na tu poziciju, je poruka da Bošnjacima nema mjesta u institucijama sistema entiteta RS, a time ni u općini Srebrenica.

– Zato pozivamo naše kolege iz srpskih stranaka da dobro razmisle šta takvim potezom čine i koliko, ne uvažavajući našu legitimnu volju, čime štete našoj lokalnoj zajednici. Zbog svega navedenog smatramo da je jedino pravedno rješenje političkog pitanja Srebrenice izmjena statuta Općine kojim bi se zaštitila prava svih njenih građana, po uzoru na Mostar.

Tako niko ne bi bio u prilici preglasavati druge i nametati drugome isključivo jednonacionalnu volju. Vrijeme političkog i svakog drugog nasilja je prošlo. Mi moramo živjeti zajedno, mi smo jedni drugima realnost koju moramo prihvatiti, i baš takvi različiti imamo šansu da gradimo bolju budućnost, bez alternative. Za sve ovo svima nama u Srebrenici je potrebna pomoć, a ne ignorisanje ili provođenje političke sile koja će na kraju učiniti ovaj grad uistinu gradom mrtvih jer zbog ovakvog odnosa prema Srebrenici u njoj je sve manje živih – zaključili su u saopćenju.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *