Brisel krije dokumenta o “non-pejperu”; šta je razlog?

147

Brisel — Evropski savet je odlučio da ne dozvoli pristup dokumentima koji upućuju na navodni slovenački “non-pejper”, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Evropski savet je odbio pristup dokumentima “svih vrsta i na bilo kojem dostupnom jeziku koji upućuju na navodni slovenački ”non-pejper” i na moguće slovenačke inicijative u vezi sa iscrtavanjem granica na Zapadnom Balkanu i na rasprave na tu temu”, potvrdeno je zvanično za RSE iz Evropskog saveta.

Takva odluka je doneta jer bi objavljivanje ovakvih dokumenata “narušilo zaštitu javnog interesa u pogledu međunarodnih odnosa”, rekao je za RSE Vladas Kukulskis iz Generalnog sekretarijata Evropskog saveta.

Početkom juna, austrijske vlasti potvrdile su zvaničnoj agenciji te države APA da postoji dokument vezan uz navodni slovenački “non-pejper” o promeni granica na Zapadnom Balkanu.

Slovenacki portal “Necenzurisano” objavio je u aprilu ove godine navodni neslužbeni diplomatski dokument “non-pejper” koji je, kako tvrdi taj portal, premijer Slovenije Janez Janša uputio u Brisel.

Janša je sve demantovao i rekao da ne postoji “non-pejper”.

B92
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *