Britanska parlamentarka o provokacijama u Sandžaku i BiH: Genocidni snovi o velikoj Srbiji nisu mrtvi, hitno reagovati

115

Alicia Kearns, britanska parlamentarka, oglasila se jutros na svom Twitter nalogu povodom incidenata koji su se dešavali u proteklih nekoliko dana na području Janje, Brčkog, Foče, Priboja, Novog Pazara…

Riječ je o provokacijama koje su uslijedili povodom obilježavanja neustavnog “Dana RS-a”, ali i o ispadima koji su se dogodili na pravoslavni Božić i Badnje veče.

“Pogledajte ovo i recite mi da genocidni snovi o velikoj Srbiji nisu mrtvi”, rekla je Kearns, uz objavljivanje videa nacionalističkog orgijanja iz Novog Pazara.

Ističe kako je potrebna hitna reakcija međunarodne zajednice, uz izražavanje nade da će se sastanak održati već danas.

“Potrebna nam je hitna akcija međunarodne zajednice. Prijeti se bošnjačko-muslimanskoj zajednici – jučer u Novom Pazaru, sutra u cijeloj Bosni i Hercegovini. Od vitalnog je značaja da Ujedinjeno Kraljevstvo stavi međunarodni fokus na sprječavanje zločina i raspad BiH.

Prisustvovat ću danas mirnim protestima, nadam se da će se međunarodna zajednica hitno sastati već danas, jer ove sedmice susret u Briselu imaju i NATO saveznici”, kazala je ona.

Od Velike Britanije je zatražila da uvedu sankcije članu Predsjedništva BiH, Miloradu Dodiku, poput onih koje su mu nedavno uvele Sjedinjene Američke Države.

“Ojačati raspoređivanje NATO snaga u Sarajevu, sazvati sastanak NATO-a/Kvinte, aktivirati Konfliktni centar, uspostaviti NATO jedinicu za borbu protiv dezinformacija u BiH”, poručuje Kearns.

Sandzacke.rs

 
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *