Britanski premijer uporedio Putina s Miloševićem

129

Britanski premijer Boris Johnson rekao je u današnjem intervjuu za El Pais da vidi “blisku analogiju” između ruskog predsjednika Vladimira Putina i umrlog ‘srbijanskog moćnika’ Slobodana Miloševića, optuženog za ratne zločine, javlja agencija France-Presse.

Na pitanje reportera El Paisa – “rekli ste u Donjem domu da je Putin ratni zločinac; treba li Zapad težiti stavljanju ovog ratnog zločinca pred Međunarodni sud, poput Miloševića ili Nürnberškog procesa?”, Johnson odgovara:

“Ono što svakako vjerujem je da postoji bliska analogija između Putinovog ponašanja i posljednjih godina Slobodana Miloševića. Vrlo je zanimljivo da su oba čelnika dugo bila na vlasti, obojica sve više autokratski, obojica su nastojali učvrstiti svoju domaću poziciju, i pronašli veliki nacionalistički cilj”, odgovorio je britanski premijer.

On je podsjetio kako je:

“Slobodan Milošević identificirao rodno mjesto srpskog nacionalizma, zapravo srpskog naroda, u Kosovskom Polju, i ‘nadahnuo’ je svoj narod ovom pogrešno začetom idejom da ga treba spasiti i osloboditi.

Postoji vrlo bliska analogija između te katastrofalne pogreške i onoga što je predsjednik Rusije govorio o Kijevu i porijeklu ruske religije i kulture i civilizacije i njegovim ciljevima u Ukrajini.”

Kad je riječ o Međunarodnom kaznenom sudu, to je njihova stvar, dodao je.

“Moralo bi doći do prikupljanja dokaza. Ako postoje dokazi o korištenju ilegalnog streljiva, kasetnih bombi, bačvastog oružja, to će se očito morati donijeti u Nizozemsku”, zaključio je Boris Johnson.

Radiosarajevo.ba
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *