Broz Aleksandra bez dlake na jeziku: Mom dedi TITU niko nije ni do koljena!

146

“Vjerujte mi da bi deka sam skinuo svoju ploču sa trga kada bi vidio Hrvatsku danas”

Unuka bivšeg predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita, Aleksandra Saša Broz, izjavila je da njenom dedi mnogi „danas nisu ni do koljena“.

Kako kaže, posljednje nasrtaje na „lik i djelo“ doživotnog predsjednika bivše SFRJ, čije će ime uskoro biti skinuto sa trgova u Zagrebu i Karlovcu, ne doživljava previše emotivno i ukazuje na to da nisu baš svi protiv Tita.

– Vjerujte mi da bi deka sam skinuo svoju ploču sa trga kada bi vidio Hrvatsku danas – navodi pozorišna rediteljka u intervjuu za Večernje novosti.

– Kao da je on kriv za sve što se događa u zemlji koja je ušla u Evropu, ali je sve dalje od Evrope. Kao da se svim silama trudimo, sedamdeset i koju godinu poslije velikog rata da se svrstamo u poražene iako su svi zajedno dali veliki doprinos da fasizam bude pobijeđen– dodaje ona.

Josip Broz
Josip Broz Tito / Foto: Wikimedia

Prema njenim riječima, na djelu su „hejteri koji sve što je ostalo iza njega mrze“.

 

Aleksandra Saša Broz takođe navodi da bi građani Zagreba na referendumu odbili preimenovanje trga na kojem su Hrvatsko narodno kazalište, Pravni fakultet i Rektorat, Muzička akademija i Muzej za umjetnost.

Ona navodi da postoji generalno negativan stav o Titu, ali da se njenim dedom manipuliše redovno pred svake izbore.

– Desnica urla da je bio diktator, ljevica u Hrvatskoj ćuti, kao što ćuti oko svega, sabijena u mišju rupu, a ono malo starih antifasista koji su stasali uz Tita ionako niko ne sluša – navodi Aleksandra Broz.

Ipak, ona navodi da sve to ne doživljava emotivno.

– Bila bih luda da ljude koji su u strahu od čovjeka umrlog prije trideset i sedam godina shvatam ozbiljno. Voljela bih da kažem da je to vrlo loš vic. Užasno mi je drago da postoji velika masa ljudi koji još uvijek govore sa poštovanjem o Titu.

Prezime Broz zvuči opterećujuće i obavezujuće, ali je i najljepše na svijetu. Kada se povede razgovor o Titu, citiram Dostojevskog – sve će proći, samo će istina ostati – navodi ona za Novosti.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *