Buran duel Vanje Ćalović Marković i Milivoja Katnića

50

Žustra rasprava vodila se večeras tokom duela glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića i izvršne direktorice nevladine organizacije Mreža za afirmaciju nevladinog sektora i rukovoditeljke Stručnog tima Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije na visokom nivou Vanja Ćalović Marković.

Povod za ovaj duel u emisiji Načistvo TV vijesti bili se “Panamski papiri”. Razgovaralo se i o drugim temama pa je Ćalović Marković kazala da Katnić krije imovinu, i tvrdi da je on “advokat predsjednika države Mila Đukanovića“. Katnić je najavio da će u vezi “Panamskih papira” saslušati Đukanovića, te da će odlučiti da li će navode odbaciti ili će sprovesti istragu.

Ćalović Marković tvrdi da je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović učinio sve da sakrije da je vlasnik trasta u ofšor zoni.

Katnić je kazao da se sva dokumentacija nalazi u Švajcarskoj o trastu koji će, navodi, pokazati da li u njemu nešto ima ili ne.

On je najavio da će saslušati Đukanovića i da će odlučiti da li će navode odbaciti ili će sprovesti istragu.

“Ako se utvrdi da to postoji, u Engleskoj, Švajcarskoj ili drugoj lokaciji, mi ćemo na osnovu toga donijeti odluku. Ako bude osnovana sumnje prema njemu će se postupiti kao prema svakom drugom građaninu, tražićemo skidanje imuniteta”, rekao je Katnić.

“Koji je to posao koji je Đukanović htio da obavlja sa Britanskih Djevičanskih Ostrva? Da li je htio da uzgaja ljubičice? Nikad nije odgovorio na to pitanje. Đukanović tek kad mu se predoče dokazi on prizna”, navela je Ćalović Marković.

“Vi se trudite da me prikažete kao advokata Mila Đukanovića i njegovog zaštitnika”, rekao je Katnić.

Ćalović Marković kazala je da je Katniću normalno da Đukanović krije firme i trastove zato što on sam krije imovinu.

Ona tvrdi da je Katnić kupio stan 2009. godine za 67.800 eura i prodao ga četiri mjeseca kasnije za 96.000 eura, a to u izvještaju nije navedeno.

Katnić je rekao da je prodao stan, te dobio kredit od 40.000 eura.

“To su neki teški trenuci bili za moj život. Imao sam stan pod Ljubovićem i prodao ga. Ovaj sam kupio. Dobio sam 46.000 kredita i na svojim plećima iznio pločice, cement, skinuo prozore… “, kazao je Katnić odgovarajući na pitanje kako je povećao vrijednost stana sa 46.000 na 96.000 eura.

Kupio je stan u Dalmatinskoj ulici i prijavio ga.

MANS je u nedjelju u okviru globalne istrage o ofšor kompanijama pod nazivom “Pandora papiri” objavila da su Milo i Blažo Đukanović 2012. godine potpisali tajne ugovore o upravljanju svojom imovinom skrivajući se iza, kako su naveli, komplikovane mreže povezanih kompanija iz Velike Britanije, Švajcarske, Britanskih Djevičanskih Ostrva, Paname i Gibraltara.

Ćalović Marković je rekla da su Đukanovića “uhvatili da ne govori istinu” samim tim što nije rekao da ima firmu u ofšor zoni.

Milivoje Katnić je rekao da je došao u emisiju kao glavni specijalni tužilac, a ne kao privatno lice, tako ne bi došao “ni da bi mu Patagoniju poklonili”.

“Ovo je urađeno da se večeras ne bi znalo u kojoj su ulozi naši gosti. Koleginica je državni službenik i direktorica MANS-a i ne znam koje podatke koristi i koje će nam dostaviti”, rekao je Katnić imajući primjedbu na najavu emisije.

Dodao je da su za duel potrebne dvije kompatibilne osobe što on i Ćalović Marković nijesu.

Katnić je naglasio da Ćalović Marković ne može biti MANS, ako je državni službenik.

Ona je odgovorila da nije državni službenik.

Na pitanje zašto je objavljena prijava za Pireus banku, Katnić je odgovorio da nije bilo dokaza.

Ćalović Marković je rekla Katniću da se “ne pravi lud” zbog čega je Katnić tražio pauzu.

Rasprava između Ćalović Marković i Katnić bila je burna, a Katnić je ocijenio da emisija nije sazvana zbog “Pandora papira”, nego da bi se protiv njega podaci iznijeli.

O Telekomu

Govoreći o slučaju Telekom, Katnić je rekao da je iznio sve o konsultantskim ugovorima i da je tada počeo “napad na njega”.

Rekao je da je optužnica podignuta.

Ćalović Marković je rekla da znaju šta je bilo sa Kneževićem i dvojicom bivših direktora Telekoma, ali “šta je sa Anom KOlarević?”

Pitala je šta je sa kastodi računom u Prvoj banci i ko su vlasnici banke sakriveni iza kastodi računa.

Ćalović Marković je pitala je li tačno da je Milo Đukanović prodao akcije u Prvoj banci svom bratu Acu, koji se sakrio iza kastodi računa.

Katnić je odgovorio da je to tajna u postupku, ali da Ćalović Marković, ako ima para koje su legalno zarađene, može od svog supruga da kupi akcije.

O Svetozaru Maroviću

Na pitanje da li se osjeća odgovornim što je Svetozar Marović još na slobodi, kao da mu je jedna kazna već zastarjela, Katnić je odgovorio da je 29 miliona eura vraćeno državi u ovom postupku.

Glavni specijalni tužilac je rekao da je Maroviću suđeno i da je bio u pritvoru, kao i da je u slučaju Marović otkrio kriminalnu grupu.

“Nijesam tražio produženje pritvora jer sam ozbiljan tužilac i ne tražim ‘oko za oko, zub za zub’. On nije otišao preko mora nego u susjednu državu, Srbiju”, naveo je Katnić.

Međutim, Ćalović Marković tvrdi da je Marović “pušten da pobjegne zato što je ćutao, isto kao što je Duško Knežević gonjen zato što je pričao”.

O aferi Koverta

Odgovarajući na pitanje kako to da Đukanović ima savjetnike koji imaju “probleme sa zakonom” – Slavoljuba Stijepovića, Petra Ivanovića i Veselina Veljovića i da li je to politička zaštita, Katnić je rekao da on ima jedno sjajno tužilaštvo bez obzira što postoje osobe koje to ne vide i da on “ne vrši te procjene”.

Ćalović Marković je navela da je u slučaju Stijepovića, ciljano gone njega, da bi preskočili ostale koji su odgovorini – Đukanovića. Podsjeća na svjedočenje Đukanovića koji kaže da se sve evidentiralo, a da su se prema državnim organima pravili izvještaji kakvi su trebali.

“Činjenica je da je Katnić dan nakon predsjedničkih izbora rekao da će otvoriti slučaj ‘Konik’ ali je zaboravio da informiše javnost šta je tu bilo”, kazala je.

Katnić je odgovorio da ako jedan tužilac, pravnik, advokat “dokaže Migu Stijepoviću bilo koje drugo krivično djelo nego ovo za koje ga gonimo ne samo da ću otići sa funkcije, nego ću otići na Novi Zeland”.

Ćalović Marković je rekla Katniću da ne manipuliše.

Vijeće Višeg suda u Podgorici potvrdilo je prošlog mjeseca optužnicu koju je Specijalno državno tužilaštvo podiglo protiv bivšeg gradonačelnika Podgorice Slavoljuba Stijepovića.

Vanraspravno vijeće Višeg suda u Podgorici, do sada je dva puta donosilo rješenje kojim se obustavlja krivični postupak protiv Stijepovića, koji je u aferi “Koverta” optužen za pranje novca u saizvršilaštvu.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *