Čanak: Mjesto mi je na Cetinju

121

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine, Nenad Čanak, kaže da ide na Cetinje, 5. septembra.

On kaže da ne ide na protest protiv ustoličenja mitrolopolita Joanikija već protiv, kako kaže potiranja crnogorske državnosti, samobitnosti i identiteta i ponižavanja jednog od najvažnijih simbola tog identiteta, a to su, kaže, Cetinje i manastir Svetog Petra Cetinjskog.

Tako Čanak objašnjava motive njegovog odlaska na Cetinje, a na pitanje Tanjuga u čije ime ide i da li mu je tu mesto s obzirom da nije ni crnogorski državljanin, a ni vernik onodgovara – upravo zato.

“Važno je da budem tamo i da obezbedimo da ti protesti budu građanski. Ono što tamo može da se desi je varnica za uvođenje vanrednog stanja u Crnoj Gori, da bi onda to bio izgovor da se napravi zaokret u deinstitucionalizaciju, da zamrzne odnose sa NATO, traži pomoć od Srbije. Ako bi se molio nekome ili nečemu, to bi bilo da slučajno ne padne kap krvi jer će ona upaliti balkansko bure baruta i to samo zbog besramne potrebe za vlašću pojedinaca”, objašnjava svoju ulogu na Cetinju Čanak.

Predsednik LSV kaže da kao odgovoran čovek na protest ide da spreči “zao naum onih koji bi da naprave podelu na Srbe i nekakve pseudo Crnogorce koje nazivaju milogorci” i dodaje da Crnogorci smatraju Srbe za svoju braću, ali da ne žele da im neko u njihovoj kući govore ko su i šta su.

Na pitanje da li je njegov odlazak mešanje u unutrašnje stvari druge države, Čanak odgovara da se niko nije upitao da li je takvog mešanja bilo i prilikom organizovanja takozvanih autolitija koje su, prema njegovim rečima, bila zloupotreba vere u političke svrhe.

Čanak je naveo i to da ne zna da li će Milo Đukanović biti na Cetinju, ali da je on predsednik Crne Gore i da u tome ne vidi problem, a na pitanje zašto bi da bi odlazak predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, na Cetinja bila pretnja po stabilnost a da to nije dolazak Đukanovića koji takođe nije verniik, kaže da to nije za poređenje jer je, Đukanović predsednik Crne Gore, a u njoj se održava uštoličenje.

“Zašto bi Vučić dolazio na verski događaj u Crnoj Gori kao predsednik Srbije u kojoj su crkva i država razdvojeni, osim ako nije reč o državnom projektu. E onda je situacija sasvim drugačija, ali predsednik Vučić u tom slučaju mora pokazati da li poštuje Ustav jer odlaskom u drugu zemlju, nepozvan, jer njega mora pozvati Milo đukanović, pokazao bi da to nema veze sa verom već samo sa tim da se iz svih oruđa ide da Crna Gora nestane, a koliko ja zna Crnogorce, to neće moći”, smatra Čanak.

B92
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *