Čanak: Pokušaj da Crna Gora nestane kao država – da bi Rusi izašli na Sredozemlje

249

Nije bitno čini li ovo Abazović namjerno ili zbog nerazumijevanja i neznanja, ali je činjenica da je trenutni crnogorski premijer više naštetio evropskoj perspektivi Crne Gore nego što je to učinio njegov klerikalni prethodnik Zdravko Krivokapić.

Stvari su potpuno jasne, u pitanju je nastavak državnog udara koji je počet u Crnoj Gori 2016. godine. Dakle, nastavak državnog udara drugim sredstvima.

Ovo je pokušaj da Crna Gora nestane sa mape nezavisnih država da bi Rusija imala izlaz na Sredozemlje – rekao je Pobjedi lider Lige Socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak, komentarišući sramni čin potpisivanja ugovora sa Crkvom Srbije kojim se crnogorsko kulturno i istorijsko nasljeđe predaje u ruke drugoj državi.

Ugovor su, u srijedu, daleko od očiju javnosti, nenajavljeno i uz jako policijsko obezbjeđenje u Vili ,,Gorica“ potpisali premijer Dritan Abazović i patrijarh SPC Porfirije Perić.

Trideset šest poslanika DPS-a, SDP-LP-a, SD-a, DUA su, nakon jučerašnjeg potpisivanja ugovora sa Crkvom Srbije, u skupštinsku proceduru predali prijedlog da se glasa o nepovjerenju Abazovićevoj vladi i to će se desiti na vanrednoj sjednici Skupštine 19. avgusta.

Govoreći o načinu na koji je potpisan ,,temeljni ugovor“ između Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve Čanak kaže da se radi o nečasnoj raboti.

– Ovakav način potpisivanja ovoga ugovora koji je veoma neopravdano nazvan ,,temeljnim ugovorom“, zato što se TU potpisuje samo između međunarodno priznatih subjekata, je sam po sebi dokaz da je u pitanju nečasna rabota jer časne stvari se ne rade u tajnosti. Vlast koja ima podršku građana nema potrebe da to od njih krije.

Predsjednik vlade koji je zaista predsjednik vlade izabran voljom građana nema potrebe da laže, a Dritan Abazović je lažov, a kako kažu kod nas ko laže taj i krade i stvari su takve potpuno jasne – u pitanju je nastavak državnog udara na Crnu Goru koji je počet 2016. godine – kaže Čanak.

Sa njim je saglasan i hrvatski analitičar Davor Đenero.

On ističe da je jasno da je potpisom tkz. temeljnog ugovora sa Crkvom Srbije premijer Crne Gore Dritan Abazović napravio nepopravljivu ili teško popravljivu štetu Crnoj Gori.

– Nakon što je predsjednik vlade jedne države potpisao dokument kojim se u ime države odriče prava zaštite nacionalne baštine, kojom je ovladala organizacija iz druge države, ugovor koji legitimira i vlasništvo i posjed baštine cetinjske mitropolije, koja je nasilno ukinuta i uključena u takozvanu Srpsku pravoslavnu crkvu, a njena imovina i baština su prisvojene.

Crna Gora je kao suverena država sistemski štitila manevarski prostor za rješavanje pitanja istorijske baštine, a premijer Abazović je jednim potpisom poništio rad u prethodnim godinama. Time se legitimisao kao neko ko rastače crnogorsku državnost, a ne kao neko ko pripada konstitucionalističkom bloku – kaže Đenero.

On upozorava da je najlakše ovakve poteze tumačiti teorijama zavjere.

– Ne čini se da je to najprimjereniji način tumačenja, ali potez koji je Abazović povukao mora pokrenuti pitanje političke odgovornosti, ali se mora stvoriti i zaštitni zid kako trenutni premijer ne bi, na način na koji je to napravio s tkz. temeljnim ugovorom sa Crkvom Srbije, uvukao Crnu Goru u patogenu strukturu takozvanog Otvorenog Balkana.

Nije bitno čini li to namjerno ili zbog nerazumijevnja i neznanja, ali je činjenica da je trenutni crnogorski premijer više naštetio evropskoj perspektivi Crne Gore nego što je to učinio njegov klerikalni prethodnik Zdravko Krivokapić – zaključuje Đenero.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *