Čavušoglu zaprijetio Grčkoj: Ako nastavite da naoružavate ostrva u Egeju, preduzećemo mjere

113

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu ponovo je danas zaprijetio da će Turska preduzeti mjere protiv Grčke ukoliko ta zemlja nastavi da naoružava ostrva u Egeju, koja treba da ostanu demilitarizovana u skladu sa međunarodnim sporazumima.

Govoreci na zajedničkoj konferenciji za novinare sa rumunskim kolegom, Čavušoglu je rekao da bi nastavak kršenja sporazuma primorao Tursku da brani svoja prava.

Čavušoglu je naglasio da Grčka treba da prestane da krši međunarodni sporazum o demilitarizaciji egejskih ostrva ili će, u suprotnom, Turska morati da preduzme mjere po tom pitanju.

Turska će nastaviti da preduzima neophodne korake u okviru međunarodnih organizacija, posebno UN, rekao je Čavušoglu.

Turski zvaničnici insistiraju na tome da je raspoređivanje vojnika ili oružja na grčkim ostrvima blizu turske obale kršenje demilitarizovanog statusa tih ostrva prema međunarodnom pravu.

Atina, međutim, navodi da treba da brani ostrva od potencijalnog napada Turske koja ima značajnu vojnu silu na zapadnoj turskoj obali odmah preko puta ostrva, preneo je AP.

U toku su vojne vježbe Grčke na egejskim ostrvima Rodos i Lezbos.

Turska i Grčka, članice NATO, imaju višedecenijske sporove u vezi sa nizom pitanja, uključujuci teritorijalne pretenzije u Egejskom moru i sporove u vezi sa tamošnjim vazdušnim prostorom, a sporovi su ih tri puta doveli na ivicu rata u poslednjih pola vijeka, podsjeća američka agencija.

(Tanjug)
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *