Cijeli Beograd se guši u dimu – „Ovo nije normalno“

82

Veliki deo Beograda prekriven je dimom, a mnogi sugrađani žale se na smrad u glavnom gradu Srbije. Prema aplikacijama za merenje kvaliteta vazduha, najlošije je u opštinama Palilula, Stari grad i Vračar.

Građani u Beogradu guše se od smrada, a dim je prekrio centar Beograda i Borču, veliki deo Novog Beograda i Zemuna, dok se građani žale na nesnosan smrad, nadležni iz gradske uprave tvrde da je požar pod kontrolom.

 

„Ne može da se diše. Ovo nije normalno, neka ljudi pogledaju kroz prozor samo kako izgleda Beograd“, žali nam se Beograđanka koju smo zatekli na Novom Beogradu.

I drugi sugrađani se žale na smrad, pa je tako stariji Beograđanin kog smo zatekli na ulici u trenutku dok je kašljao, zbunjeno je pitao ženu koja je išla sa njim: „Šta to smrdi, oseća se kao neki požar“.

„Ovo nije normalno, sve je ovo verovatno od Vinče. Ko zna kakvih sve otrova ima od tog sagorelog otpada“, dodaje nam mlađi Beograđanin u prolazu kog smo pitali o dimu.

Mnogi drugi sugrađani javili su se portalu Nova.rs i požalili se na stanje u Beogradu i dim koji je okupirao beogradski vazduh.

Prema aplikaciji AirVisual, Beograd je trenutno 21. grad u svetu po zagađenosti vazduha. Najlošiji vazduh je na Paliluli, odnosno Ovči, zatim sledi centar Beograda, po aplikaciji se vidi da je do pogoršanja vazduh posebno došlo nakon 10 časova.

Po sajtu Beoeko.com vazduh je „prihvatljiv“ u Ovči i na Paliluli, gde je povećana koncentracija PM 10 i PM 2.5 čestica.

Da je vazduh veoma loš na Paliluli, potvrđuje i aplikacija Xeco zbog visoke koncentracije pomenutih čestica.

Prema sajtu Waqi, kvalitet vazduha je veoma nezdrav na Paliluli i u centru Beograda, dok je nezdrav vazduh na Vračaru i u Borči, dok je situacija nešto malo bolja na Dorćolu.

Podsetimo, ranije danas su ekološke organizacije okupljene oko Ekološkog ustanka zahtevale od nadležnih gradskih i republičkih institucija da hitno reaguju na veliki požar koji je zahvatio mešoviti otpad u deponiji Vinča, a koji se sinoć mogao videti i osetiti sa mnogih udaljenih krajeva Beograda.

Oni su izneli zahtev da se gradski zavod za zaštitu zdravlja se izjasni o potencijalnim opasnostima po zdravlje stanovnika Grada Beograda.

Nova.rs
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *