‘CODA‘ osvojio nagradu za najbolji film, svečanost ostala u sjeni šamara koji je Will Smith opalio Chrisu Rocku

100
Redateljica Jane Campion nagrađena je za rad na filmu “Šape pasje”, a Will Smith i Jessica Chastain dobili su Oscare za glavne glumce

Film “CODA” osvojio je Oscara za najbolji film, za najbolju režiju nagrađena je Jane Campion za film “Šape pasje”, a najboljim glumcima proglašeni su Jessica Chastain i Will Smith.

Nakon Oscara za mušku sporednu ulogu i za adaptirani scenarij, obiteljska drama o gluhim osobama “CODA” redateljice Siân Heder osvojila je i Oscara za najbolji film.

“Doista želim zahvaliti Akademiji što je prepoznala film o ljubavi i obitelji u ovim teškim vremenima”, rekao je producent Patrick Wachsberger.

Film, koji u nazivu nosi skraćenicu CODA za “djecu gluhih odraslih osoba”, govorio o djevojci Ruby, kćeri gluhih roditelja, koja pokušava pomoći obitelji u poslu pokušavajući se pritom baviti glazbom.

U kategoriji najboljega filma bili su nominirani i filmovi “Belfast”, “Ne gledaj gore”, “Drive My Car”, “Dina”, “Kralj Richard”, “Licorice Pizza”, “Ulica noćnih mora”, “Šape pasje” i “Priča sa zapadne strane”.

Jane Campion Oscar za najbolju režiju za film “Šape pasje”

Osvojivši Oscara za režiju filma “Šape pasje” Novozelanđanka Jane Campion postala je treća žena, nakon Kathryn Bigelow i Chloe Zhao, koja je dobila tu nagradu.

“Volim režirati jer je to čin dubokoga uranjanja u priču”, rekla je Campion primajući nagradu. “Drago mi je da nisam sama”, dodala je i zahvalila ekipi filma i glumcima.

Campion je ujedno i prva žena dvaput nominirana za Oscara za najbolju režiju. Prvu nominaciju dobila je za “Piano” 1993. godine, za koji je osvojila i Oscara za originalni scenarij.

image

Jane Campion

Robyn Beck/AFP

Film “Šape pasje” vestern je snimljen po romanu Thomasa Savagea iz 1967., u kojemu Benedict Cumberbatch glumi okrutnoga vlasnika ranča u Montani 1925. Uz njega u filmu glume Kirsten DunstJesse Plemons i Kodi Smit-McPhee, koji su bili nominirani za Oscare za sporedne uloge.

Film je bio nominiran i za najbolji film, glavnu mušku ulogu, adaptirani scenarij, originalnu glazbu, scenografiju, fotografiju, montažu i zvuk.

Najbolja glumica Jessica Chastain za film “Oči Tammy Faye”

Jessica Chastain nagradu je osvojila za ulogu u filmu o biografskoj drami o pjevačici i televizijskoj propovjednici Tammy Faye Bakker u režiji Michaela Showaltera.

Za Chastain je ovo bila treća nominacija, nakon onih za sporednu ulogu u filmu “Tajni život kućnih pomoćnica” te za glavnu ulogu u filmu “Zero Dark Thirty”.

image

Jessica Chastain

Frederic J. Brown/AFP

Uz nju su za najbolju žensku ulogu nominirane su bile i Olivia Colman za film “Mračna kći”, Penélope Cruz za “Paralelne majke”, Nicole Kidman za “Being the Ricardos” te Kristen Stewart za “Spencer”.

Film je dobio i Oscara za šminku i frizuru, a uz njega su nominirani bili i “Coming 2 America”, “Cruella”, “Dina”, “Kuća Gucci”.

Will Smith osvojio je svojeg prvog Oscara za glavnu ulogu u filmu “Kralj Richard”, u kojemu glumi oca teniskih zvijezda Serene i Venus Williams.

“Želim se ispričati Akademiji. Želim se ispričati ostalim nominiranima”, rekao je Smtih, koji je nekoliko trenutaka prije proglašenja na pozornici ošamario Chrisa Rocka koji se našalio na račun Smithove žene, no nije se ispričao i Rocku.

image

Will Smith

Robyn Beck/AFP

image

Will Smith

Robyn Beck/AFP

Film je u utrku za Oscare ušao sa sedam nominacija – za najbolji film, glavnu mušku ulogu, sporednu žensku ulogu, originalni scenarij, montažu i najbolju pjesmu.

U kategoriji glavne muške uloge bili su nominirani i Javier Bardem “Being the Ricardos”, Benedict Cumberbatch “Šape pasje”, Andrew Garfield “Tick, Tick… BOOM!” i Denzel Washington “Tragedija Macbetha”.

Jutarnji.hr
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *