aida corovic

Ćorović: ”Negiranje Sandžaka i insistiranje na nazivu Raška oblast neće proći među Bošnjacima”

220

Tokom zasjedanja Skupštine Srbije u četvrtak nekoliko zastupnika desničarskih stranaka zatražilo je od rukovodstva parlamenta da se predstavnicima Bošnjaka zabrani upotreba termina Sandžak.

Kako su poručili, to je “recidiv turske okupacije Srbije”.

Bošnjački zastupnici su s pravom burno reagovali, ali je rukovodstvo Skupštine pozivajući se na poslovnik svim sredstvima pokušavalo minimizirati njihovu reakciju. Aida Ćorović, aktivistkinja za ljudska prava iz Beograda, rođena je upravo u Sandžaku, u Novom Pazaru.

– Bošnjacima niko ne može zabraniti u Srbiji da kažu Sandžak, da se ponose svojim porijeklom. Radikali iz devedesetih godina prošlog vijeka i ovi sada, tu nema razlike. To je ista matrica. Oni ne znaju historiju, oni su polupismeni. A znaju se hvaliti da je postojala četnička sandžačka brigada – kaže Ćorović za Faktor.

– U Skupštini Srbije nema normalnog dijaloga. Vladajuća Srpska napredna stranka diktira takve uvjete ponašanja. Ustvari, kakva skupština, takva i država. Naprednjaci su Skupštinu Srbije sveli na pijacu. I sve dok SNS kreira takav ambijent, ovdje neće biti ništa normalno.

Negiranje Sandžaka i insistiranje da se taj dio Srbije naziva Raška oblast ili tako nešto neće proći među bošnjačkim narodom – tvrdi Ćorović.

Izvor:Faktor
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *