Crna Gora povlači sladolede sa povećanim nivoom etil-oksida, evo i koje

Sladoledi “snikers” i “tviks”, kao i voćni jogurt sa ribizlom proizvođača “Dukatos” povučeni su sa crnogorskog tržišta.

Razlog tome je sumnja na prisustvo pesticida etilen-oksida.

Time se nastavlja regionalna saga povlačenja pomenutih proizvoda, započeta u Hrvatskoj, odakle je prvo stigla vest o opozivu. Nakon toga, sladolede je sa svog tržišta povukla Bosna i Hercegovina. Potom i Srbija.

Tim povodom ministar poljoprivrede Branislav Nedimović napomenuo je u današnjem gostovanju na Televiziji Prva da neke zemlje, poput Belgije, ne kategorišu ove proizvode kao štetne i puštaju ih u prodaju.

“Problem nastaje ako dođe do povećanog konzumiranja, a to znači da neko pojede 20 kilograma sladoleda dnevno”, kazao je ministar, a više o tome pročitajte u posebnom tekstu.

Ako se utvrdi da su ispravni – vraćaju se na tržište

Da li tog zabranjenog hemijskog jedinjenja ima u spornim proizvodima utvrdiće Uprava za bezbednost hrane i fitosanitarne poslove, koja je sve serije sladoleda i spornog voćnog jogurta pre dva dana povukla sa tržišta i poslala na analizu, prenosi RTCG.

Biljana Blečić iz Uprave za bezbednost hrane rekla je Dnevnim novinama da sve ukazuje na to da je problem nedozvoljeno prisustvo pesticida etilen-oksida u aditiv smesi, koja se koristi i za sladolede i za voćni jogurt.

“Ukoliko se utvrdi da su sporni proizvodi ispravni, oni će biti vraćeni na tržište, a ako bude potvrđeno prisustvo etilen-oksida biće uništeni, o čemu ćemo obavesti ti javnost”, dodala je Blečić.

Neki od tih proizvoda povučeni su prvo sa hrvatskog, a počelo je povlačenje i sa tržišta Srbije.

b92

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.