CRNOGORSKA PRAVDA! Bošnjaci ne mogu u Ustavni sud, ni u Sudski i Tužilački savjet, niti u Vrhovni i Apelacioni sud

187

Bošnjaci ne mogu u Sudski savjet, niti u Tužilački savjet, niti mogu biti sudije Vrhovnog i Apelacionog suda, a od danas ni Ustavnog suda, poručili su iz Bošnjačke partije. To je, kako navode, sumorna slika i realnost građanske Crne Gore.

“Građanska je samo na papiru. U realnom životu, vidimo kako se stvari odvijaju. Današnja odluka članova Ustavnog odbora da od brojnih predloženih kandidata iz redova bošnjačkog naroda za sudije Ustavnog suda, ni jedan ne bude predložen, nastavak je administrativnog progona Bošnjaka iz institucija sistema, posebno u oblasti pravosuđa”, istakli su oni.

Situacija je, ističu oni, alarmantna.

“Ako neko želi da predstavi javnosti to da Bošnjak nije dovoljno kvalitetan da bude sudija Ustavnog suda, grdno se vara. Krajnje je alarmantna situacija procentualne podzastupljenosti Bošnjaka, i svih manje brojnih naroda, u sudskoj vlasti. Ovakav oblik diskriminacije je direktan udar na Ustav Crne Gore, koji manje brojnim narodima garantuje srazmjernu zastupljenost i definiše ustavne mehanizme za postizanje tog cilja, kroz razne vidove pozitivne diskriminacije. Pozivamo sve naše sunarodnike na političku borbu za bolju, pravednu i građansku Crnu Goru, u kojoj niko neće biti diskriminisan zbog bilo kojeg ličnog svojstva”, zaključili su iz Bošnjačke stranke.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *