Da li bilo kakva većina uopšte i postoji?

142

Vladu Crne Gore podržava jedan od 81 poslanika u Skupštini Crne Gore, premijer Zdravko Krivokapić želio je istisnuti Građanski pokret URA iz vladajuće većine i to na način koji je mogao mirisati na političku korupciju, a Demokrate su gore od Demokratskog fronta.

U pitanju je samo dio spoznaja koje proističu iz onoga što su građani mogli čuti od crnogorskih političara tokom sedmice na izmaku, koja je bila još više napeta i tenzična u odnosu na onu koja joj je prethodila. Umjesto najavljenih inicijativa, novi momenat je Memorandum – naizgled simpatična ideja, ali i papir koji je za sobom povukao brojne, ne baš birane riječi iz parlamentarne većine.

Nakon svega, pitanje je i da li ta parlamentarna većina faktički više uopšte postoji. Da li uopšte postoji bilo kakva većina?

“Pobjeda”

Sedmica je počela povlačenjem opozicione inicijative o glasanju nepovjerenja Vladi, a kako su naveli u saopštenju razlog je bila najava Demokratskog fronta, čiji su čelnici dva dana ranije najavili da će pozvati parlamentarnu većinu i manjinske partije da vrate mandate građanima.

“Ovo je pobjeda građana koji žele drugačiju, zdravu i pravu Crnu Goru”, poručio je zadovoljno Krivokapić nepun sat nakon što je saznao za odluku opozicije..

Ako ga je i bilo, zadovoljstvo u Krivokapićevom kabinetu teško da je trajalo duže od 24 časa. Baš kada je prosudio da je pravo vrijeme da medijima pošalje još jedan autorski tekst, dvije partije iz vlasti najavile su potpisivanje Memoranduma o saradnji sa dijelom opozicionih, stranaka koje predstavljaju Bošnjake i Albance.

“Izdaja”

Bezuspješno su iz vrha SNP i URA pokušavali da uvjere ostatak većine da Memorandum ne predstavlja rušenje Vlade, već pokušaj da se napravi koji korak naprijed ka stabilizaciji prilika u državi.

Demokrate su poručile da je Memorandum “pakt za saradnju sa DPS-om”, Nebojša Medojević kako je u pitanju akt “o kapitulaciji i izdaji”, a Marko Milačić da je u pitanju “prekrajanje izborne volje građana”. Sa druge strane, cjelokupna parlamentarna opozicija u načelu je pozdravila potpisivanje dokumenta.

Tih je dana bilo burno i u Skupštini, gdje su poslanici Demokrata u više situacija prozivali predstavnike GP URA, uglavnom su ponavljali pitanja o “milionima”, a na to im je na sjednici jednog od parlamentarnih odbora odgovorio lider te partije Dritan Abazović.

“Znate li što je DF za vas? Doktor nauka”, poručio je.

“Ko si ti?!”

Premijerov kabinet nastavio je sa oštrom retorikom, još jednom su se obrušili na opoziciju, poručivši DPS-u i SDP-u da ućute, ali to nije prošlo naročito zapaženo. Mnogo je zanimljivije bilo pratiti nastavak sukobljavanja stavova u okviru parlamentarne većine, tokom kojih je javnost mogla čuti i da Krivokapića podržava – jedan jedini poslanik.

“Otkad je formirana ova parlamentarna većina, nas je 40. Bez Vas. Nikome od nas se ova Vlada ne dopada i svi su za njenu promjenu osim Vas”, saopštila je Marku Milačiću poslanica SNP-a Milosava Paunović na izuzetno burnoj sjednici Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu.

Milačić je na to uzvratio kako on brani volju građana, na šta mu je Paunović kratko uzvratila – “ko si ti da braniš volju građana, brani ti Vladu, ali ne na podmukao način kao danas”.

“Doviđenja”

Polarizacija unutar većine je produbljena, Demokrate su potegnule pitanje da li će potpisnici Memoranduma iz vlasti sarađivati sa DPS-om, na šta do danas nije bilo odgovora, no u četvrtak veče stigla je još jedna snažna poruka iz SNP-a.

“Što se tiče SNP-a veliko doviđenja Zdravku Krivokapiću”, naglasio je lider te stranke Vladimir Joković.

U međuvremenu, na ideju DF-a o vraćanju mandata vjerovatno su bili zaboravili i sami inicijatori, sve dok se u četvrtak veče nije javio potpredsjednik DPS-a i gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković. On je kazao da su povlačenjem opozicione inicijative “željeli da daju priliku da DF pokrene svoju o skraćenju mandata Skupštini”.

“Ako se to ne desi, nama novo zasijedanje Skupštine nudi mogućnost da pokrenemo inicijativu koju smo povukli sa dnevnog reda”, istakao je on.

Korupcija?

Nije nezapaženo protekla ni izjava Nika Đeljošaja o tome kako je njemu i predstavnicima drugih stranaka koje zastupaju interese albanskog i bošnjačkog naroda, nakon septembarskih dešavanja na Cetinju, nuđeno da u parlamentarnoj većini zamijene GP URA. Zauzvrat sui m, dodao je, nuđena “brda i doline”. Sa njima su, kako se spekuliše, o tome govorili ministri Milojko Spajić, Jakov Milatović i Jelena Borovinić – Bojović.

Mirisala je ta izjava mnogo na pokušaj političke korupcije, no, oni koji su se koji dan ranije izdavali za najveće borce protiv nje, ovog puta nijesu ništa komentarisali, a ni demantovali. Jasno je, riječ je o Krivokapiću i njegovim saradnicima.

Posljednjeg radnog dana, pucanje po šavovima je nastavljeno. Andrija Mandić poručio je kako Vlada treba da čuje poruku Miroslava Lajčaka i podnese ostavku, a iz SNP-a su pitali da li ih to prozivaju “Milačić koji je slavio nezavisnost sa DPS-om i Medojević koji je glasao za zastavu i himnu Sekule Drljevića”.

“Igra”

Burno su reagovali i iz DNP-a Milana Kneževića, ali povodom smjene njihovog kadra sa pozicije u Nacionalnim parkovima Crne Gore. Poručili su kako će recipročno glasati u Skupštini za smjenu troje ministara povodom čijeg je rada ranije pokrenuta interpelacija.

Na sve što se dešavalo posljednjih dana unutar većine, Krivokapić je reagovao uglavnom govoreći o programu “Evropa sad” i turbulentnim vremenima. Dodao je, ipak, “kako svi igraju neku svoju igru”.

Novost da je njegova Vlada spala na podršku jednog jedinog predstavnika građana, Krivokapić očito – još nije čuo.

Portalanalitika.me
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *