DA LI JE PUTIN NAREDIO NAPAD? Kličko: Spremni smo na najgore

128

Trupe predsednika Vladimira Putina se nedeljama okupljaju oko ukrajinske granice. Vode se razgovori na najvišim nivoima među svetskim čelnicima kako bi se sprečio rat.

Napad je moguć pre završetka Zimskih olimpijskih igara u Kini 20. februara, rekao je savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven (45) i najavio da će još 3.000 vojnika biti prebačeno u Evropu, prenosi nemački Bild.

”Njujork tajms” čak piše o obaveštajnim informacijama koje nagoveštavaju vojnu akciju sledeće srede.

-Spremni smo na najgore u Ukrajini, svet mora da nam sada pomogne!, kaže gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko (50) za BamS.

0331742105, Vitalij Kličko
FOTO: MYKHAILO MARKIV / TASS / PROFIMEDIA

-Putin teži svetskoj moći i Zapad treba da zna da će posle Ukrajine to biti baltičke države. Mi smo samo početak! Kada Olaf Šolc i drugi šefovi država sada razgovaraju sa Vladimirom Putinom, trebalo bi da mu kažu jednu stvar – cela naša zemlja će se braniti od napada i biće ozbiljnih posledica, dodao je.

Nemačka i nekoliko država zatražile su u subotu od svojih građana da napuste Ukrajinu.

-Ako ste trenutno u Ukrajini, proverite da li je vaše prisustvo obavezno. Ako ne, napustite je u najkraćem roku, napisalo je Federalno ministarstvo inostranih poslova (AA) u novom upozorenju o putovanjima.

Prema AA, u Ukrajini ima desetine hiljada Nemaca, uključujući mnoge sa dvojnim državljanstvom.

Još u petak su SAD, Velika Britanija i Danska pozvale svoje državljane da napuste zemlju. Istovremeno, američke berze su pale.

Prema informacijama BamS-a, zaposleni u ambasadi SAD u Kijevu počeli su da spaljuju dokumenta i uništavaju hard diskove. Ambasada će u nedelju biti potpuno zatvorena.

Američki predsednik Džo Bajden proveo je oko sat vremena na telefonu sa Putinom u subotu uveče. Bajden je naglasio da bi invazija izazvala veliku ljudsku patnju i oštetila reputaciju Rusije.

Putin je, s druge strane, žalio zbog nedostatka pritiska Zapada na Ukrajinu da osigura da Kijev ispuni svoje obaveze.

Francuski lider Emanuel Makron takođe je u subotu razgovarao sa Putinom, a potom i sa kancelarom Šolcom.

Kurir.rs
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *