Dekodiranje slova „Z“: Šta znači misteriozni ruski vojni simbol

120

Političari, aktivisti i influenseri koji su jasno stali na stranu ruskog predsednika Vladimira Putina primećeni su kako nose bedževe i odeću na kojoj je nacrtano slovo “Z”. Na taj način, oni otvoreno iskazuju podršku ruskoj invaziji na Ukrajinu, a postoje informacije da su i ruske nacionalističke grupe prisvojile ovaj simbol.

Ovo slovo je viđeno i na ruskim tenkovima i vojnim vozilima koja dolaze u Ukrajinu, pa je za svega nekoliko dana postalo simbol invazije. Amblem je prvi put primećen na ruskim tenkovima u februaru i to na ruskim vojnim vozilma koja su se kretala u regionu Donjecka. Na Tviteru se komentarsialo da bi slovo „Z“ koje se pojavljivalo na tenkovima, moglo da bude način na koji se obeležava pešadija.

Šta znači slovo “Z”?

Kamil Galejev, bivši saradnik Galine Starovoitove za ljudska prava i reševanje konflikata u istraživačkom centru Vilsonov, napisao je na Tviteru da neki “Z” tumače kao skraćenicu “za pobedu”, dok drugi misle da to slovo označava reč “zapad” i da označava pešadiju koja se kreće prema zapadu.

Značenje simbola tek treba da potvrde ruski vojni izvori, prenosi Biznis insajder.

Uprkos tome što slovo “Z” nije napisano ćiriličnim pismom, izgleda da se to slovo utkalo u širi ruski ratni narativ. Uočeni su automobili širom Rusije koji označeni slovom “Z”. Veliki broj demonstranata koji je marširao ulicama Beograda nosio je natpise sa slovom “Z”, a skup je organizovan zbog podrške Rusiji.

Slično tome, grupa ruskih nacionalističkih demonstranata u Lenjingradu, snimljena je sa kapuljačama sa belom slovom “Z” uz natpis “Ne damo svoje”. Nejasno je kada snimak napravljen, ali se pojavio prve nedelje marta.

Slogan je odjeknuo lažnim ruskim propagandistički tvrdnjama da invazija ima za cilj “da oslobodi i denacifikuje Ukrajinu”.

Ko je sve nosio slovo “Z”?

U nedelju je ruski gimnastičar na ceremoniji dodele medalja u Dohi nosio slovo “Z” na svojoj odeći. Takođe, Marija Butina, osuđena ruska špijunka i aktuelna poslanica ruske Dume viđena je na snimku kako skida blejzer, a na reveru se vidi slovo “Z”.

Njene kolege su takođe nosile majicu sa natpisom “Z”. Na fogorafiji koja je objavljena pisalo je: “Tim za podrku našoj vojsci i predsedniku! Idemo na posao momci”.

Političar Mihail Deljagin na sednici državne Dume nosio je bež sa slovom “Z”.

“Imamo specijalnu operaciju u Ukrajini, ali imamo rat sa Zapadom”, poručio je on.

Nova.rs

 
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *