Demanti: Djeci iz Sandžaka NIJE SLUŽENA svinjetina

114

Naša redakcija je juče ujutru dobila informaciju od jednog roditelja da su na okružnom takmičenju iz matematike bošnjačkoj djeci u Kraljevu dijelili sendviče sa svinjetinom. Naš urednik je, ponijet emocijama, a vjerujući izvoru koga je smatrao kredibilnim, bez provjere podijelio informaciju. Nakon toga, drugi sandžački portal je preuzeo fotografiju i informacije iz teksta i napravio drugačiji, “huškački” tekst.

Izvor ove informacije smo sačuvali, jer vodimo računa o zaštiti izvora, a sami preuzimamo odgovornost zbog neproveravanja informacija. Ovom prilikom objavljujemo poruke koje smo dobili od tog izvora.

Kasno uveče, od članova komisije za pregledanje tekstova i uglednih nastavnika matematike koji redovno učestvuju sa svojim đacima na takmičenjima, dobili smo demanti, u kome navode da su pri podjeli hrane, djecu pitali odakle su i djeci iz Sandžaka davali sendviče bez svinjetine, jer to nije bila jedina prisutna hrana.

 

Svakako da se moglo desiti da do greške dođe, i da neko dijete dobije pogrešnu hranu, ali ono što je zaista bitno je da od strane organizatora NIJE BILO NAMJERE DA SE BOŠNJAČKOJ DJECI DAJE SVINJSKO MESO.

Naša redakcija je stava da organizacija svakako može biti bolja, u smislu da se hrana ne dijeli djeci tako što pomoćno osoblje istu dijeli u holu škole. Međutim, takođe smo stava da Bošnjaci ne treba da uče djecu da uzimaju ulogu aktivne žrtve, i traže načine da ispadnu žrtva, već da djecu treba edukovati da u nemuslimanakim sredinama, bez straha ili sramote pitaju da li neka hrana sadrži svinjetinu ili ne. Djecu treba odgajati da budu aktivni članovi društva, koji se sami bore za svoja prava, a ne da čekaju od drugih da im neko ugrozi prava kako bi se posle žalili.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *